Onverkochte spullen en geldzorgen

Langere lockdown dreigt: 'Gepijnigde winkelier snakt naar maatwerk'

11 januari 2021 15:37 Aangepast: 11 januari 2021 16:03
Door de coronacrisis zitten modewinkels in zwaar weer. Beeld © ANP

Wat veel winkeliers al vreesden wordt waarschijnlijk werkelijkheid: de lockdown wordt verlengd. Ondernemers blijven zitten met voorraden en magere vergoedingen, zegt de branche. Maatwerk is nodig bij extra overheidssteun. "Ik ben gewoon de sjaak."

De geldende coronamaatregelen worden voorlopig niet versoepeld, de lockdown wordt met waarschijnlijk drie weken verlengd. Het kabinet hakt dinsdag de knopen door, maar het ziet er somber uit voor veel ondernemers.

Niet-essentiële winkels, zoals schoenen- en kledingzaken blijven waarschijnlijk langer dicht. Het kabinet werkt aan een uitbreiding van het steunpakket, maar de details daarvan zijn nog niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

18.000 pakketjes vertraagd: Blokker komt met eigen bezorgdienst

Platgebeld

Winkeliersorganisatie Inretail wordt volgens directeur Jan Meerman 'platgebeld' door ondernemers die er niet meer uitkomen. De branche vreest ontslagen en faillissementen. Veel ondernemers weten nu al dat ze moeten afslanken. "Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad", zegt hij.

Het wordt er niet beter op, denken ook economen van ING. De schade in de winkelstraat zal tijdens de tweede lockdown groter zijn dan de eerste, zeggen ze. Door de massale winkelsluitingen ligt de pinomzet bijna 80 procent onder het normale niveau.

Bloedbad voorkomen

Hoe kunnen we een bloedbad voorkomen? Meerman pleit voor een betere tegemoetkoming voor de voorraden die blijven liggen. De overheid vergoedt een deel van het omzetverlies, maar dat is volgens de branche te mager.

"Er is 20 miljoen euro gereserveerd, maar zelfs behoudende berekeningen tonen aan dat de schade richting 1 miljard gaat", zegt Meerman. 

Niet genoeg

"Het is gewoon niet genoeg", zegt Ellen Brantjes, eigenaar van drie modezaken onder de naam Brantjes Fashion, over de vergoeding. Haar winkel ligt vol met onverkochte winterspullen, terwijl die voor het voorjaar alweer binnen komen. "Ik heb een half jaar geleden ingekocht, ik kon toen ook niet ruiken dat ik nu dicht zou zijn."

Winkeliers zoals Brantjes werken in een cyclus, vertelt ze. En dat levert nu problemen op. Met de omzet uit de winkel worden de ingekochte voorraden voor het nieuwe seizoen betaald. Maar omdat er nu nauwelijks of geen omzet is, is er onvoldoende geld om de voorraden te betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Sale start vroeg': modewinkels willen wintervoorraad snel slijten

Cyclus onderbroken

De cyclus is onderbroken en dat betekent dat velen het water aan de lippen staat. "Het is moeilijk te zeggen hoe lang ik het volhoud", zegt Brantjes. Het hangt onder meer af van de flexibiliteit van haar leveranciers. "Moet ik mijn rekeningen meteen betalen, dan kan het hard gaan."

Volgens Meerman wordt de hele bedrijfskolom op deze manier geïnfecteerd. Veel ondernemers hebben wel een beetje vet op de botten, maar het houdt ook een keer op. Een gevaarlijke situatie voor een sector waarin honderdduizenden mensen werken.

Bezorgen en afhalen

"Er is meer maatwerk nodig", zegt hij. Zo is die voorraadvergoeding bedoeld voor de horeca en onvoldoende aangepast voor retailers, zegt de voorman. De branche hoopt ook op groen licht voor het afhalen van bestellingen.

"Bezorgen en afhalen zijn de enige opties tijdens deze lockdown", zegt hij. 

Terugbetalen

Joost Middelman, die met Since04 een keten met vier kledingzaken heeft, hoopt ook op dat maatwerk. Zeker omdat hij geen webwinkel heeft.

De ondernemer draaide te goed om in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL). Ook de ontvangen steun onder de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) moet hij om die reden terugbetalen.

De huidige voorraadvergoeding is bovendien weer gekoppeld aan de TVL. Daarom komt Middelman ook hier niet voor in aanmerking.

'De sjaak'

"Ik kom niet aan het minimale omzetverlies dat nodig is voor de regelingen, maar ik kom wel in de problemen", vertelt Middelman. De berekening wordt gedaan op basis van een voor hem slecht jaar. "Daarom val ik buiten de boot. Tegelijkertijd heb ik een grote voorraad, schulden en vast personeel. Ik ben gewoon de sjaak."

Als achteraf blijkt dat een regeling niet goed werkt, dan mag dat worden aangepast, vindt de ondernemer. "De overheid heeft heel adequaat gehandeld, maar moet nu echt gaan kijken naar hoe ze ondernemers verder kunnen helpen. Met een beetje pech heb ik hier nog tien jaar last van."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van