'Geld over'

Nieuwe ronde coronasteun voor startups geopend

04 januari 2021 13:24 Aangepast: 04 januari 2021 14:32
Vrijheid, maar soms ook financiële tegenslag voor startende zzp'ers. Beeld © ANP

Nederlandse startups en groeiende bedrijven die last hebben van de coronamaatregelen kunnen vanaf maandag extra steun aanvragen. 

De zogenoemde Corona-OverbruggingsLening (COL) van de overheid is verlengd tot 30 juni 2021. Ondernemers kunnen de aanvraag doen via de website van startuporganisatie Techleap.

Aanvankelijk stelde het kabinet 300 miljoen euro beschikbaar onder de regeling. Aanvragen konden tot oktober vorig jaar worden gedaan.

35 miljoen over

Er bleef echter 35 miljoen euro over en de crisis hield aan, daarom besloot het kabinet om de regeling te verlengen. Startups die al een lening hebben gekregen komen niet opnieuw in aanmerking.

De aanvragen worden beoordeeld door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen van de overheid. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het innovatiebeleid van een bedrijf.

Criteria

Ook moeten ondernemers bijvoorbeeld kunnen aantonen dat ze omzet verliezen door corona en een investeringsbehoefte hebben.

De COL staat ook onder voorwaarden open voor mkb'ers die in de afgelopen jaren hun groei hebben gefinancierd met eigen vermogen. De hoogte van de leningen ligt tussen de 50.000 euro en 2 miljoen euro.

Buiten boot

Begin dit jaar dreigden veel startups nog buiten de boot te vallen van alle overheidssteun. Betrokken organisaties deden een dringende oproep om de regels aan te vullen.

Lobbyorganisatie Dutch Startup Association waarschuwde deze zomer dat Nederland zijn toppositie op het gebied van startups en innovatie kan verliezen bij een gebrek aan steun. 

In andere Europese landen is aanzienlijk meer steun, zegt de organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet breidt noodpakket uit met 100 miljoen euro voor startups

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van