Zeven jaar is er onderhandeld tussen de Europese Unie en China en vandaag zijn ze er uit: er is een principeovereenkomst getekend over investeringen. Dat moet er toe leiden dat bedrijven uit Europa makkelijker zaken kunnen doen in China.
Het duurt mogelijk nog tot begin 2022 voordat de overeenkomst ingaat. Het Europees Parlement moet er nog mee instemmen. Sommige Europarlementariërs hebben bezwaren geuit tegen de overeenkomst vanwege zorgen over de schending van mensenrechten in China.
Een definitieve tekst is er nog niet, maar het is al wel duidelijk wat de deal, als deze wordt goedgekeurd, moet bewerkstelligen.

China opener voor investeringen
Van oudsher is de Europese Unie veel opener ten aanzien van buitenlandse investeringen dan China. Nu zal China het mogelijk maken dat EU-bedrijven gaan investeren in een aantal belangrijke sectoren in China. Daarbij gaat het onder meer om elektrische auto's, private zorg, vastgoed en telecomdiensten.
Europese bedrijven krijgen dus een betere toegang tot de grote Chinese markt. Ook moet de deal ervoor zorgen dat het speelveld gelijker wordt, waardoor bedrijven uit de EU in China beter kunnen concurreren.
Werknemersrechten
Daarbij hoort ook dat China transparanter zal zijn over subsidies aan zijn bedrijven. Verder komt er een eind aan de gedwongen overdracht van technologie door bedrijven uit de EU aan China als ze willen zaken doen.
Er zijn ook afspraken gemaakt over onder meer rechten van werknemers. Op dit laatste punt heeft China op het laatst toezeggingen gedaan aan de EU.

Vrijhandel?
De overeenkomst tussen de EU en China is de meest ambitieuze die China ooit heeft gesloten, aldus de Europese Commissie. China is, na de VS, de grootste economie ter wereld en het is ook, eveneens na de VS, de belangrijkste handelspartner van de EU-landen.
De deal moet uitgangspunt zijn voor gesprekken over een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en China. Dat kan nog tot heibel met de VS leiden, want de VS ziet liever niet dat de Chinezen meer toegang krijgen tot de Europese markt.
Het 'America First'-beleid van president Trump heeft de relaties tussen de EU en de VS echter geen goed gedaan. De nieuwe president Biden lijkt meer met de EU te willen samenwerken.