Ga naar de inhoud
Premier en prinses zijn fan

Pennenfirma Akkerman bestaat 110 jaar: 'Een vulpen geeft cachet'

De voorgevel van P.W. Akkerman in de Haagse Passage. Beeld © ANP

De Haagse vulpenspeciaalzaak P.W.Akkerman bestaat donderdag 110 jaar. En hoewel we in die tijd de balpen, tablet en laptop kregen, is de vulpen nog lang niet passé, beweert Arthur Akkerman, de derde generatie in het familiebedrijf.

Zijn eigen vulpen draagt hij om zijn nek, hangend in een speciaal leren etuitje. Hij moet er niet aan denken dat hij de pen kwijt is of een dagje thuis laat liggen. Arthur Akkerman is gehecht aan zijn schrijfgereedschap. Deze Parker 51 heeft hij al een jaar of dertig.

"Ze worden niet meer gemaakt. Maar zelfs als dat zo was, deze vulpen hoort bij mij." De pen en de gebruiker moeten aan elkaar wennen, vertelt hij ook aan iedereen die zijn winkel in Den Haag binnenloopt om een vulpen te kopen.

Premier is fan

De Haagse winkel werd in een Kamerdebat van 15 december nog geroemd door premier Mark Rutte.

"Ik ken hier in de Passage ook Akkerman, een van de oudste vulpenspeciaalzaken van Nederland. Die doen echt nog wel wat zaken in de winkel, maar die hebben werkelijk een prachtige website......Dit zijn voorbeelden van heel kleine bedrijven die via het web fantastisch wereldwijd zakendoen. Elke eenpersoonsondernemer kan nu multinational zijn", zo zei de premier over de winkel.

De zaak werd in 1910 opgericht door zijn grootvader, daarna ging het van vader op zoon over. Hier verkoopt Arthur Akkerman anno 2020 pennen die in kwaliteit en prijs variëren, van een paar tientjes tot 9.000 euro. Voor dat laatste bedrag heb je dan wel een penpunt van 18 karaatsgoud.

"In het leven leen je drie dingen niet uit. Je partner, je tandenborstel en je vulpen"

Maar voor alle pennen, goedkoop en duur, geldt: vulpen en gebruiker moeten bij elkaar passen. "De penpunt schrijf je op jouw manier in. De pen is gewend aan de druk die je uitoefent. Een vulpen wordt je vriend. Als ik mijn pen niet bij heb, word ik diepongelukkig."

In het leven leen je drie dingen niet uit, zegt Akkerman. "Je partner, je tandenborstel en je vulpen."

Beter handschrift

Een goedkope balpen laten we slingeren. Bij de Action heb je ze voor nog geen dubbeltje per stuk in een doos van tien. Morgen weer een andere. Bij een vulpen is dat anders, weet Akkerman. Met liefde praat hij over de pennen die hij verkoopt.

"Ik vind het ook jammer dat scholen het niet promoten. Je ontwikkelt er echt een beter handschrift mee. Je motoriek wordt er beter van, het is goed voor de ontwikkeling van je hersenen. Bij een balpen moet je drukken, bij een goede vulpen vloeit de inkt er vanzelf uit. Maar gelukkig zijn er nog mensen die een goed schrijfinstrument weten te waarderen."

Beatrix

Die mensen, dat zijn onder meer schrijvers, burgemeesters, verzamelaars en politici, maar ook leden van het Koningshuis komen in de winkel. Prinses Beatrix tekende in 2013 zelfs de abdicatie, waarmee ze afstand nam van de troon, met een Haagse vulpen.

"Er zijn echter ook jongeren die hier komen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld van hun ouders een vulpen met gravering omdat ze geslaagd zijn voor hun examen", neemt Akkerman het beeld weg dat een vulpen iets van de elite is. "Dat vinden ze helemaal geweldig, ze zijn dolenthousiast als ze hier een pen mogen proberen. Een vulpen geeft cachet, als je daarmee schrijft valt het meteen op."

Jongeren

Ook die jongeren gaan soms met een pen van 800 tot duizend euro weg. "Er is echt een verschil tussen een goedkope en een dure pen. Zo heeft die gouden penpunt een enorm comfort. Je hebt goed contact met het papier en de inkt vloeit er mooi uit."

Al is dat laatste ook een kwestie van onderhoud. "Een vulpen moet je koesteren. Dat betekent dat je hem ook goed verzorgt. Je moet er iedere week mee schrijven om te zorgen dat er geen inktprop ontstaat. Ik vergelijk het met een auto. Die start ook moeilijker als je hem lang niet gebruikt."

"Een vulpen moet je koesteren. Dat betekent dat je hem ook goed verzorgd."

Ceremonie

Ook moet je het schrijfgereedschap regelmatig schoonmaken, of het nu een vulpen met een inktpatroon is of eentje die je bijvult vanuit een inktpot. Het bijvullen van de inkt met een inktpot is een hele ceremonie, legt de ondernemer uit. "Dat doe je niet even snel. Je neemt er de tijd voor. Zelf doe ik het eens in de drie weken, als ik merk dan de inkt dunner gaat vloeien. "

P.W. Akkerman bracht in 2010 bij het honderdjarig bestaan een eigen inktlijn op de markt met namen als Binnenhof Blues, Parkpop Purper, Rood Haags pluche, Hopjesbruin en Bekakt Haags.

Oude Meesters

Later kwamen grotere flessen 120 ml onder de naam Dutch Masters. De namen verwijzen naar de oude meesters zoals het Blauw van Vermeer en Scharlaken van Jan Steen. De inktpotten gaan via de webshop de hele wereld onder. "Die pot hebben we zelf ontwikkeld. Het gaat om een flesje met een knikker erin." 

Leken die aan een vulpen denken, denken vaak aan inktvlekken op papier of juist een pen die op een belangrijk moment gaat haperen. "Als je vlekken krijgt zit er te veel inkt in de pen. Dan moet je er een paar druppels uit laten lopen. En haperen gebeurt als de inktdoorvoer niet goed is. Een pen moet een goed vloeisysteem hebben."

Handtekening

Wie in de winkel in de Haagse Passage een vulpen komt kopen, krijgt als eerste de vraag wat hij of zij mooi vindt. Een dikke of dunne pen, welke kleur. Als tweede vraagt de verkoper naar het doel. Worden er veel handtekeningen mee gezet, dat kun je beter een andere pen pakken dan wanneer je veel teksten schrijft.

Akkerman: "Een handtekeningenpen heeft een dikkere penpunt, waar meer inkt uitkomt zodat de handtekening lekker dik en vet wordt. Maar je hebt ook accountantspennen voor mensen die heel klein schrijven." Uiteindelijk moet een potentiële koper gewoon uitproberen wat het fijnste voor hem is. "Je moet het meemaken. En ik probeer ook voorzichtig uit te zoeken wat het budget is."

Amsterdamse concurrent

In Nederland zijn twee vulpenwinkels die de naam P.W. Akkerman dragen. Eentje in Den Haag, die 110 jaar bestaat en hofleverancier is. En eentje in Amsterdam die in 1927 werd opgericht.

"Mijn opa had toen twee zaken, waarvan hij er één aan zijn zwager verkocht, maar nu zit er geen familie meer in", zegt Arthur Akkerman over de winkel in Amsterdam met de gelijknamige naam.