Verkeerde SBI-code

Ondernemer moet 'cadeauwinkel die geen winkel is' toch sluiten

19 december 2020 11:06 Aangepast: 19 december 2020 15:11
Sander Hoentjen voor zijn winkel in Deventer, die inmiddels wel dicht is. Beeld © Privé foto

Veel winkels in Deventer zijn gesloten, maar Sander Hoentjen hield zijn cadeauwinkel in de binnenstad ook na de lockdown gewoon open. Daar heeft handhaving inmiddels een stokje voor gestoken.

De ondernemer vond dat hij geen winkel was en verwachtte ook niet dat hij een boete zou krijgen voor het negeren van de lockdown. Toch heeft hij inmiddels de deuren moeten sluiten.

"De gemeente heeft handhaving langsgestuurd, dat ik toch echt dicht moest. Ik kreeg een uur om de winkel af te sluiten", zegt Hoentjen tegen RTL Z. "Als reden voerden ze aan dat ik als winkel sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel."

4000 euro misgelopen

Precies dat maakt de situatie extra wrang voor de ondernemer. Begin dit jaar wilde hij een beroep doen op overheidssteun via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Toen kreeg hij te horen dat hij met de verkeerde SBI-code bij de KvK was ingeschreven.

"Volgens de overheid was ik grafisch ondernemer, geen winkel, en dus kon ik geen steun krijgen. Ik liep dus 4000 euro mis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een land in lockdown – en toen was het stil in de winkelstraten

De SBI-code is een cijfer dat de activiteiten van een bedrijf aangeeft. Zijn code is later nog met terugwerkende kracht gewijzigd, stelt Hoentjen. "Hopelijk kan ik daar nu wel op aanhaken en krijg ik dit keer steun. Ik moet daar nog induiken."

Crowdfunding

De winkel blijft nu netjes dicht, zegt hij. "Ik ben die 4000 euro steun al misgelopen, het laatste dat ik kan gebruiken is nog eens 4000 euro boete erbovenop."

De komende tijd wil Hoentjen nog meer producten op zijn website zetten en zich daarop focussen. Hij kreeg veel warme reacties vanuit het hele land, zegt hij. "Ik heb inmiddels een crowdfunding opgezet, na een tip. 'We leven met je mee', zegt het winkelend publiek dat ik heb gesproken."

De ondernemer heeft het gevoel dat hij met zijn rug tegen de muur staat. "Ze beloven van alles in die persconferentie, maar volgens mij weten ze niet eens wat er écht gaande is in het land."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van