Ga naar de inhoud
Lockdown

Deze cadeauwinkel houdt de deuren open: 'Ik ben geen winkel'

Sander houdt zijn cadeauwinkel gewoon open. Beeld © Privefoto

Terwijl in Deventer bijna alle winkels dicht zijn, is de shop van Sander Hoentjen gewoon open. Terwijl hij toch geen levensmiddelen of andere noodzakelijke producten verkoopt maar cadeau-artikelen.

Zo liggen in de schappen klokken, beeldjes, houten zonnebrillen en houten telefoonhoesjes die Hoentjen zelf heeft gemaakt. De winkel zit middenin de binnenstad, met aan de overkant een juwelier en op de hoek een telefoonwinkel.

"Ik ben echter geen winkel", zegt Hoentjen, die meent dat hij de regels niet schendt. Tien jaar geleden begon hij met ondernemen als grafisch ondernemer, vier jaar geleden vestigde hij zich in het pand waar hij nog steeds zit.

Begin dit jaar wilde hij een beroep doen op overheidssteun via de  Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Maar hij kreeg te horen dat hij met de verkeerde code bij de Kamer van Koophandel was ingeschreven.

"Volgens de overheid was ik geen winkel en dus kon ik geen steun krijgen. Ik liep dus 4000 euro mis"

Geen winkel

De SBI-code is een cijfer dat de activiteiten van een bedrijf aangeeft. Die code is later nog met terugwerkende kracht gewijzigd, stelt Hoentjen.

"Ik heb documenten zoals het huurcontract en de communicatie met de KvK opgestuurd, maar ook dat accepteerde de overheid niet. Ze stelden nog altijd dat ik grafisch ondernemer was en geen winkel, gezien mijn eerdere code.”

De winkelier houdt met moeite het hoofd boven water en wil naar eigen zeggen een statement maken. Als hij in maart geen winkel was 'toen het de overheid uitkwam', dan is hij het nu ook niet, meent Hoentjen. "Natuurlijk, ik zie mezelf wel als winkelier, maar zij doen dat niet. Dus ik denk ook niet dat ik een boete kan krijgen." 

'Geen
Lees ook:
'Geen maatwerk bij coronasteun, meer ondernemers vallen buiten de boot'

Naast de deur hangen 3 A4'tjes met daarop de uitspraak op zijn bezwaarschrift tegen het afwijzen van hulp. Dan weten handhavers meteen waar ze aan toe zijn, meent hij en ook klanten hebben dan een uitleg.

Kwartaalomzet

Hoewel de deur dus open is, is het niet druk in de zaak. Vanwege de lockdown blijven de meeste mensen thuis. Toch hoopt hij op wat aanloop. "In de laatste paar weken voor kerst halen we normaal een kwartaalomzet. Dat wordt je bij sluiting ontnomen."

Hij staat met zijn rug tegen de  muur, zegt de ondernemer. "In de zomer bleven veel mensen in eigen land en heb ik een goede omzet kunnen draaien. Maar allerlei beurzen waar we staan zoals een designerbeurs zijn afgelast, dus die inkomstenbronnen mis ik." 

Hoe
Lees ook:
Hoe werkt het noodloket voor getroffen ondernemers?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van