Winkeliers in de war

Winkel met pakketpunt of rookworst mag wel open? Verwarring over nieuwe lockdown

15 december 2020 14:20 Aangepast: 15 december 2020 18:07
Beeld © ANP

De nieuwe lockdownmaatregelen tegen het coronavirus leiden tot verwarring bij winkeliers. Niet-essentiële winkels moeten weliswaar dicht, maar pakketpunten mogen wel open blijven. En dus ook niet-essentiële winkels met daarin een pakketpunt, zoals bijvoorbeeld Primera. 

De grote vraag is of dat soort winkels alleen open mogen zijn voor het afhalen van bezorgde pakketten, of ook om dingen te verkopen. Primera heeft samen met de brancheorganisatie opheldering van het ministerie van Economische Zaken gevraagd, over wat de regels precies voorschrijven. 

DHL: 60 euro voor open houden pakketpunt

Met alleen een pakketpunt is het voor winkeliers wel ingewikkeld de winkel rendabel te openen, als er via winkelverkopen geen geld binnenkomt. Bezorger DHL komt winkeliers daarom tegemoet met een vergoeding van maximaal 60 euro per dag. In ruil daarvoor dienen ondernemers hun winkel drie uur per dag te openen, voor klanten die pakketjes willen afhalen. 

DHL kan niet aangeven hoeveel essentiële winkels een DHL-punt hebben. Ook PostNL doet daar geen uitspraken over. 

Miniatuurvoorbeeld
Lockdown 2.0

Van supermarkt tot stomerij, deze winkels blijven open tijdens de lockdown

Winkels die eten en drinken verkopen zijn uitgezonderd van de lockdown. Ook dat leidt tot verwarring. Warenhuisketen Hema zegt bijvoorbeeld wel open te zijn voor rookworsten, maar niet voor onderbroeken. Dat kon niet voorkomen dat bij het filiaal in Schijndel vandaag de politie op de stoep stond, om waarschuwingen uit te delen, meldt Omroep Brabant

Het ministerie van Economische Zaken laat aan RTL Z weten zich 'te buigen over de kwestie'.

Update 17.21 uur: 

De Primera-winkels gaan alleen nog open voor postale en bancaire zaken, zo maakte het bedrijf bekend. 

Dit betekent concreet dat klanten bij de PostNL- of DHL-servicepunten in de Primera-winkels terecht kunnen voor het versturen en ontvangen van brieven en postpakketten en het kopen van postzegels. Ook zijn enkele winkels met een ING-servicepunt open.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van