Ga naar de inhoud
Koksmes als kunst

Floris Postmes (19) leeft van zijn 'freaky' messen: 'Ik wil mijn vrijheid afkopen'

Messensmid Floris Postmes Beeld © Floris Brouwers

Na zijn middelbare school stortte Floris Postmes (19) zich volledig op zijn grootste hobby: het smeden van messen. Geen gewone ambacht, maar een kunstvorm met 'freaky' maaksels met duizenden laagjes staal, zegt hij. Hij leerde het zichzelf aan. Bekende en minder bekende koks gingen al met de messen aan de haal. "Voor mij is het therapie. Als iemand het wil kopen, is dat mooi meegenomen."

Hij doet het nu een jaar fulltime, dat smeden. Eerst vanuit een schuur in de achtertuin van zijn ouders in Zuid-Limburg. Op eigen vuur en met eigen gereedschap en het liefst gerecycled staal.

Inmiddels huurt hij een atelier in een oud klooster in Noorbeek, zo'n 2 kilometer verderop. "Op mijn twaalfde maakte ik samen met mijn vader mijn eerste mes, maar ik verzamel ze al veel langer", vertelt hij.

Youtube-filmpjes

Zijn ouders zijn 'heel chill' over die scherpe dingen en het feit dat hij er al zijn tijd aan besteedt. Postmes heeft zijn middelbare school afgemaakt en besloot daarna voor zijn messen te gaan.

Hij leerde het vak dankzij Youtube-filmpjes, een stage bij een smid en gewoon door te doen. "Het is een bewuste keuze. Ik wil niet vastzitten aan een studie of werkgever en pas vrijheid krijgen na mijn pensioen, zoals mijn ouders."

Duizenden laagjes vouwen

Niks mis mee, maar je moet nu al doen wat je echt wil doen, wil hij maar zeggen. Een profielwerkstuk over ijzererts bracht hem bij damast, een vorm van gevouwen staal. Een techniek waarbij hij verschillende laagjes over elkaar heen vouwt. Hiermee ontstaat een golvend patroon op zijn messen.

"Je kunt het zo vaak vouwen dat er duizenden laagjes ontstaan, het is eindeloos en precies dat maakt het zo mooi."

Veel keus

De keuze in messen is groot en de prijsverschillen ook, weet de Consumentenbond. Een goed mes is scherp en voor het leven. Het is een drukke markt waar ook andere jonge ondernemers op zijn gedoken.

Postmes is daar niet erg mee bezig, zegt hij. "Er zijn natuurlijk richtlijnen en belangrijke eigenschappen, maar het is de vormgeving waar ik voor ga."

Postmes maakt kunst van keukenmessen. En daar hebben de echte liefhebbers oog voor. Al een tijdje 'filmt hij alles wat hij doet' en deelt dat via Youtube. Een kanaal met bijna 60.000 abonnees en voor Postmes een weg naar klanten. Niet iedereen investeert in een mes van gemiddeld 700 euro, zegt de kunstenaar alias ondernemer. "Op deze manier kan ik een naam opbouwen."

Vjeze Fur ging viral

Koks en hobbykoks klopten al bij hem aan, zoals internetchef Nicky Toet. Kookgek en muzikant Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjeze Fur, ging met Postmes aan de haal nadat hij een exemplaar gratis per post ontving. "Hij deelde het op Instagram en daar rolt dan weer vanalles uit", aldus Postmes. Sociale media kost veel tijd, maar biedt ook kansen.

Inmiddels heeft hij 'ik weet niet hoeveel' messen gemaakt en is meer dan de helft van zijn klussen voor opdrachtgevers. "Hoe groter het budget, hoe freakier het mes", zegt Postmes.

In goede tijden levert hem dat rustig 4000 euro omzet per maand op, zegt hij. "Soms heb je een tijdje niks. Dat geeft niet, want wat ik maak dingen omdat ik ze mooi vind."

"Of je van iets kunt leven, hangt vooral af van hoe je je leven inricht."

Het coronavirus heeft de messen nog meer een luxeproduct gemaakt dan ze al waren, zegt Postmes. "Ik merk dat mensen terughoudender zijn." Ze komen minder vaak langs, twijfelen langer.

Toch is zijn business niet ingestort, mede dankzij dat Youtubekanaal, waar inmiddels ook geld uit komt. "Ik red het prima, zelfs nu. Daarom weet ik dat het goed zit."

Vrijheid

De ultieme droom? Geen rijkdom, geen roem. "Ik wil mijn vrijheid af kunnen kopen door mooie dingen te maken", zegt Postmes. Een eigen stukje grond en een eigen smederij, het hoeft niet veel te zijn. Zo lang het maar onafhankelijk is.

Zonder lening of inmenging van wie dan ook. "Ik heb net een oplegger gekregen, daar wil ik een mobiele woning op bouwen", zegt Postmes over zijn vrijheid. "Of je van iets kunt leven, hangt vooral af van hoe je je leven inricht."

Vier
Lees ook:
Vier Kickstarter-hits in 1,5 jaar: Tacco scoort met kookgerei