Ga naar de inhoud
Meer spelletjes

Schaakspel gewild dankzij nieuwe Netflix-hit: 'Leuk kerstcadeau'

Promotiefoto van The Queen's Gambit. Beeld © Netflix

De Netflix-miniserie The Queen's Gambit, over een vrouwelijk schaaktalent, breekt volgens de streamingdienst records en daarmee lijkt ook de interesse in schaken een groeispurt te krijgen. We googlen vaker op het onderwerp en de bordspellen zijn gewild. "Het is natuurlijk ook gewoon een leuk kerstcadeau."

In een weeshuis in de jaren vijftig ontdekt een jong meisje dat ze een groot schaaktalent is. Het is het plot van de nieuwe Netflix-serie die binnen een maand meer dan 62 miljoen keer gestreamd werd en in verschillende landen, waaronder Nederland, in de toplijsten verscheen.

Zoeken op schaken

Het zorgde er onder meer voor dat het aantal zoekopdrachten naar schaken wereldwijd toenam en het internationale schaakplatform Chess.com veel nieuwe spelers mocht verwelkomen.

Er is meer interesse in het spel, zegt ook Google Nederland. De site noteert een relatieve piek in zoektermen zoals 'schaken' en 'schaakbord'.

In de lijstjes met meest populaire spellen in de appwinkel zijn ook schaakspellen terug te vinden, maar hierover wil het bedrijf geen verdere informatie delen. Ook Apple kon geen informatie delen.

Borden en stukken gewild

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond wist vorige week al te vertellen dat het aantal leden van schaakclubs mede door het coronavirus nog niet veel stijgt, maar dat de verkoop van schaakstukken en -borden dat wel lijkt te doen.

"De verkoop van schaakstukken en borden is na het verschijnen van de serie ontzettend toegenomen", laat KNSB-scheidsrechter Koos Stolk weten.

Serie
Lees ook:
Serie maakt vrouwenschaken stoer: 'Jongens dachten dat ik slechter was'

'Enorme toename'

Dankzij het vele thuiszitten zijn spelletjes enorm populair en vliegen bijvoorbeeld puzzels ook hard over de toonbank. De vraag daarnaar is zelfs groter dan het aanbod. En dan moeten de feestdagen er nog aankomen.

"We zien een enorme toename in de verkoop van schaakborden", zegt Sabine Winter, woordvoerder van Intertoys zonder de aantallen te noemen. Hetzelfde geldt voor andere spelletjes. Ook zij wijt het aan het feit dat veel mensen thuiszitten, maar denkt ook dat de populariteit van The Queen's Gambit meespeelt.

Ook bij Bol.com zien ze een toename: er zijn in de afgelopen maand vijf keer meer schaakborden verkocht dan in november 2019. "Het gaat om duizenden sets", aldus een woordvoerder.

Tweedehands handel

Op handelssite Marktplaats zagen ze de laatste tijd veel interesse in tweedehands spellen, vertelt woordvoerder Wesley van den Berg. "Puzzels, game-consoles en bordspellen, maar ook breispullen en fitnessapparaten zijn gewilder geworden in de coronamaanden", zegt hij.

Kijkend naar schaken specifiek, is die stijging er ook. Zochten we in november 2019 nog zo'n 130 keer per dag naar die termen schaken en schaakbord op de site, dit jaar is dat al vierhonderd keer, aldus Van den Berg. Hij denkt dat die stijgende lijn doorzet in december.

Spelletjes staan voor gezelligheid en dat is wat we nu zoeken, weet de site. De schaakserie gooit daar nog een schepje bovenop."Het is natuurlijk ook gewoon een leuk kerstcadeau", aldus Van den Berg.

Flink
Lees ook:
Flink tekort aan puzzels dit jaar: 'Ongekend, en dan moeten de feestdagen nog komen'
Dit is een artikel van