Ga naar de inhoud
Verschillende universiteiten

Dit zijn de 10 beste academische start-ups van Nederland

Een van de winnende start-ups heeft een speciale landbouwdrone ontwikkeld (beeld ter illustratie). Beeld © ANP Foto

Landbouwdrones die gewassen per plant in de gaten houden. Metersgrote abri's die zelf energie genereren. Het zijn twee van de tien innovatieve start-ups van Nederlandse bodem die het komende jaar de titel 'Best Academic Startup' mogen voeren.

Nederlandse universiteiten en universitaire medische centra brengen jaarlijks tientallen veelbelovende start-ups voort. Om de meest baanbrekende ondernemingen aan te jagen en onder de aandacht te brengen, werd dit jaar voor de tweede keer de Academic Startup Competition georganiseerd. 

De competitie is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), TechLeap en de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI).

Mooie kruisbestuivingen

Dit jaar bestond de longlist uit 57 start-ups, uit verschillende onderzoeksgebieden zoals landbouw, high-tech en energie. De nominaties voor de Academic Startup Competition komen via de knowledge transfer offices aan universiteiten en umc's, vertelt Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU.

"Zij helpen bij de overdracht van academische kennis naar de markt. De winnaars komen echt van verschillende universiteiten. Er zitten mooie kruisbestuivingen tussen, zoals dronetechnologie voor de landbouw."

Wat
Lees ook:
Wat betekent een overname voor een jonge start-up? 'Jongensdroom die uitkomt'

Dat is de start-up VanBoven, die met slimme algoritmes de oogst van verse groenten kan voorspellen. Daarvoor wordt, gezien de naam heel toepasselijk, gebruik gemaakt van drones. 

Een andere winnaar is Lusoco, een start-up die voortkomt uit de Technische Universiteit van Eindhoven. Met speciale verf en zonnecellen maken zij reclameborden die energie opwekken en zo zichzelf 's nachts kunnen verlichten. 

Kweekvlees en medische coatings

De overige acht start-ups die in de ogen van de jury de hoogste ogen gooiden, zijn Kaminari Medical, Iamfluidics, Bimini, Taylor, DeNoize, Crowds, NC Biomatrix en Digibio. Zij zijn gekozen uit een shortlist van in totaal 20 start-ups. 

Aan de eerste editie in 2019 deden zo'n 30 start-ups mee. Een van de winnaars was toen Mosa Meat, dat kweekvlees maakt. Een andere winnaar was LipoCoat, ontwikkeld aan de Technische Universiteit Twente, dat medische coatings maakt.

Alle start-ups op de shortlist zijn veelbelovend; de winnaars worden onder meer gekozen op basis van hun teamsamenstelling, het innovatieve karakter en de potentie van hun business- en verdienmodel.

Delftse
Lees ook:
Delftse start-up haalt miljoenen op voor batterijtjes met eeuwig leven

Vorig jaar gingen de winnaars op reis naar het Amerikaanse Silicon Valley. Dat gaat dit jaar door corona vooralsnog niet door, zegt Duisenberg.

Beste in Europa

"Sowieso had de coronacrisis flink impact op het verloop van de competitie. De inschrijving was net geopend toen de eerste lockdown werd afgekondigd. Normaal zouden de finalisten training krijgen in het geven van pitches, dat werd nu een training in het maken van videopitches."

Met het consulaat in de Verenigde Staten en het ministerie van Economische Zaken zijn de organisatoren nu in gesprek voor een alternatieve prijs. "Die reis was vorig jaar geweldig inspirerend voor de start-ups; in Amerika werd op een heel andere manier naar hun business case gekeken. Samen hebben we dan ook de intentie om de winnaars dit jaar eveneens een geweldige prijs te bieden."

Al is dat uiteindelijk niet waar de competitie om draait, zegt Duisenberg. "Ons doel is om het Nederlandse academische ecosysteem voor start-ups het beste in Europa te laten worden."

Swapfiets, de Vegetarische Slager, Magioni... zomaar wat start-ups die zijn overgenomen door grote bedrijven

02:06
Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor de ondernemer?