Van onze partner Rabobank

Deze duurzame startups maken kans op €20.000,- prijzengeld

20 november 2020 15:39 Aangepast: 20 november 2020 16:33

Volgende week worden de drie winnaars van de Rabobank Duurzame innovatieprijs bekendgemaakt. Dit zijn de negen startups die kans maken om te winnen.

Meer dan 300 duurzame startups meldden zich aan voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020. Negen daarvan zijn geselecteerd en staan volgende week in de ‘grande finale’. Tijdens een online live event, verzorgd door en te volgen bij RTL Z, zal op donderdag 26 november bekend gemaakt worden welke startups er met de prijzen vandoor gaan. Er zijn drie categorieën en in elke categorie wordt één winnaar aangewezen. De winnaars winnen een geldbedrag van €20.000,-, maar kunnen ook rekenen op advies en het brede netwerk van Rabobank.

Food & Agri

In de categorie Food & Agri is FUL Foods één van de drie genomineerden. Deze startup ontwikkelde een ‘planet positive’ voedselingrediënt op basis van microalgen. Met deze nieuwe superfood willen ze een geheel nieuwe productcategorie introduceren, te beginnen met een verfrissend, gezond en lekker drankje. Dat lekker maken was volgens co-founder Julia één van de grootste uitdagingen: “Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar het kweken van microalgen, maar het lekker laten smaken ervan was nog niemand gelukt.” De founders van FUL Foods lukte het wel.

Ook startup VanBoven werd genomineerd in de categorie Food & Agri. Deze startup biedt oogstvoorspellingen van verse groenten op basis van data. Deze data worden verzameld door middel van onder andere drones en weer- en klimaatgegevens. De voorspellingen geven aan hoeveel telers tussen nu en drie weken gaan oogsten, zodat er minder groente weggegooid hoeft te worden.

De derde genomineerde in de Food & Agri-categorie is Rival Foods: werelds eerste plantaardige vleesvervanger op basis van shear cell-technologie. “Deze technologie zorgt ervoor dat de vleesvervanger dezelfde vezelige structuur krijgt als echt vlees, en je het dus ook net zo kunt bereiden.”, vertelt co-founder Birgit. In eerste instantie richt Rival Foods zich op professionals in de horecasector, maar op langere termijn moet deze nieuwe vleesvervanger ook zeker in de supermarkt komen te liggen.

Circulaire economie & Klimaat

SusPhos is één van de genomineerde startups in de categorie Circulaire economie & Klimaat. Zij ontwikkelden SusFire de eerste bio-based vlamvertragers, gemaakt uit afval en op basis van hun eigen gepatenteerde proces waarbij ze fosfaat uit afvalwater omzetten.

In dezelfde categorie werd ook de innovatie Leadax Roov genomineerd. Zij produceren dakbedekking van folie dat in veiligheidsglas gezeten heeft. “De afvalresten hiervan worden nu nog vaak verbrand of begraven, maar met Leadax Roov krijgt het een nieuwe, circulaire bestemming.”, vertelt Roeland van Delden, één van de oprichters van Leadax. Mooie bijkomstigheid is dat deze circulaire dakbedekking stikstof ‘opeet’. En dak van 70m2 kan net zoveel stikstof opeten, als een gemiddelde auto per jaar uitstoot.

Tot slot de ‘onzichtbare’ innovatie Filigrade, die middels digitale codering een oplossing biedt voor het grootschalige ‘plasticprobleem’ 40% van de eenmalige verpakkingen in Europa zijn voedselverpakkingen en kunnen op dit moment niet worden hergebruikt. Filigrade geeft deze verpakkingen (van trays tot folies) een soort digitaal watermerk mee, wat het sorteren en recyclen van de verpakkingen wel mogelijk maakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Prijzen cruciaal voor het Nederlandse startup-ecosysteem’

Vitale gemeenschappen & Zorg

In de laatste categorie is Scribit.pro één van de drie genomineerden. Deze startup gelooft in een toekomst waarin inclusief denken en ondernemen de norm wordt. Hun doel is om online videocontent voor iedereen toegankelijk te maken. Met hun software is het mogelijk om video op eenvoudige wijze te voorzien van bijvoorbeeld ondertiteling voor mensen die doof zijn, of audiodescriptie voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Ook Bilihome dingt mee naar de prijs in de categorie Vitale gemeenschappen & Zorg. Bilihome is een wearable voor pasgeboren baby’s met geelzucht die ervoor zorgt dat deze kindjes de benodigde blauw lichttherapie thuis kunnen krijgen in plaats van in het ziekenhuis. Veel van de pasgeborenen hoeven dankzij Bilihome niet meer in een couveuse te liggen, en kunnen dus gewoon borstvoeding krijgen en huid-op-huidcontact met hun ouders hebben.

PharmaSwap tot slot, is de derde finalist in de categorie Vitale gemeenschappen & Zorg. PharmaSwap is een deelmarktplaats waar apothekers vraag en aanbod van medicijnen die de houdbaarheidsdatum naderen bij elkaar kunnen brengen, om zo de verspilling van medicijnen op circulaire wijze te verminderen.

Stem op jouw favoriet

Donderdag 26 november is de finale van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020. Naast de vakkundige jury die drie winnaars aanwijst, bepaal jij wie er kans maakt op de publieksprijs. Vanaf 13 tot en met 25 november kun jij hier stemmen op een van bovengenoemde finalisten.

Kijk live mee!

De prijsuitreiking van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020 belooft een uniek online event te worden. De awardshow wordt uitgezonden vanuit Studio 14 in Hilversum en wordt gepresenteerd door Ann-Lynn Hamelink van RTL Z. Naast haar in de studio zitten Herman Wijffels, oud-topman van de Rabobank, en Thalita Muusse, generatie expert, voor de kritische vragen. Daarnaast deelt Tim van Hattum, programmaleider Klimaat van WUR, zijn visie 2120 voor Nederland. Meld je aan en kijk live mee op donderdag 26 november vanaf 20.30 uur.

Ga voor meer informatie over de genomineerden en de Rabo Duurzame Innovatieprijs naar de website.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van