Zijn bedrijf ontwikkelt innovatieve systemen voor de pluimveesector. Thuis in duurzame oplossingen was Cor van de Ven dus al, maar zijn bedrijfspand dat hij in eigen beheer bouwde spant de kroon. Dit heeft een energieverbruik van 33 kWh/ m2 per jaar en is daarmee naar eigen zeggen het meest duurzame kantoorpand van Europa.
Het was de zevende keer dat hij een eigen pand bouwde. “Ik wist inmiddels dus hoe het niet moet, en wat er allemaal mis kan gaan.” Maar deze keer stelde hij zichzelf een wel erg ambitieus doel: een bedrijfspand bouwen met een energieverbruik ónder de 40 kWh/m2 per jaar. Voor de duidelijkheid: toen Cor van de Ven van Vencomatic Group zich dit doel stelde, stond het meest duurzame gebouw van Europa in Duitsland met een verbruik van 80 kWh/ m2.
Doel behaald
Maar Van de Ven behaalde zijn doel met vlag en wimpel. Zijn huidige bedrijfspand in het Brabantse Eersel zit op een energieverbruik van slechts 33 kWh/m2. Of het gebouw nu, acht jaar na de opening, nog steeds het meest duurzame van Europa is kan hij niet met zekerheid zeggen. “Er heeft zich vooralsnog niemand gemeld die hier onder zit qua energieverbruik, dus ik daag iedereen uit om dat wel te doen!”, aldus Van de Ven.
Eigenwijs
Met Vencomatic Group houdt hij zich bezig met innovatieve systemen voor de pluimveesector en ook hier is hij altijd op zoek naar de meest duurzame oplossingen. Deze kennis heeft hem zeker geholpen bij de bouw van dit pand, maar Van de Ven kreeg het naar eigen zeggen vooral voor elkaar door eigenwijs te zijn en geen concessies te doen: “Architecten zijn natuurlijk vooral gefocust op de esthetiek, dat is waar zij op afgerekend worden. Voor mij was dit minder belangrijk, dus wanneer de architect zei dat iets niet mogelijk was, accepteerde ik dat niet zomaar.”
Passief bouwen
Van de Ven bouwde het pand volgens het Passief Bouwen-principe. De belangrijkste kenmerken hiervan zijn zeer goede isolatie en kierdichting, binnenlucht van hoge kwaliteit door de lage infiltratie van buitenlucht en gebalanceerde ventilatie én een verwaarloosbare lage warmtebehoefte die voor een extreem laag energieverbruik zorgt. Van de Ven: “Toen we middels de blowertest lieten meten hoe luchtdicht ons gebouw is, wisten de mannen die de test uitvoerden niet wat ze zagen. Ze hadden nog nooit zo’n luchtdicht gebouw gezien.”
Warmtewisselaar
Een verwaarloosbare lage warmtebehoefte dus. Hoe zit dat precies? In het geval van dit pand wordt de temperatuur gereguleerd middels een warmtewisselaar. Dit systeem verwarmt de binnenkomende lucht met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Hierbij wordt veruit het grootste deel van die warmte teruggewonnen, zonder de twee luchtstromen met elkaar te mengen. Op deze manier zorgt de warmtewisselaar in de winter voor verwarming en in de zomer voor verkoeling en is een conventioneel warmtesysteem niet nodig. Van de Ven: “De meeste wisselaars hebben een rendement van 50%, bij ons pand is het rendement bijna twee keer zo hoog: 90%.”
Slim bouwen
Wat het bouwproces betreft liet Van de Ven zich inspireren door Jos Lichtenberg, de bedenker van het Slimbouwen-concept. Dit concept gaat over het logisch opknippen van de verschillende disciplines (casco, gevels en daken, installaties en afbouw). Daarnaast wordt er niet gemetseld of gestukt, maar gewerkt met een wand- en vloerensysteem dat gemakkelijk open te maken is, zodat de installateur maar één of twee keer langs hoeft te komen. Bij traditionele bouw is dit veel vaker nodig, wat vaak vertraging oplevert. “Wat mij vooral aanspreekt in dit concept is de flexibiliteit, het gebruik van minder materialen en de tijdswinst doordat de verschillende partijen niet voortdurend op elkaar hoeven te wachten.”, aldus Van de Ven.
‘Doe geen concessies’
Al met al een prestatie om trots op te zijn, en dat is Van de Ven ook. Hij zit voorlopig goed en kan nog even vooruit in dit pand, maar hij zou het met plezier nog eens over doen. Zijn tip voor andere ondernemers? “Doe nooit zomaar concessies en ‘kan niet’ bestaat niet!”
Voor het RTL Z-programma 'Humberto Onderneemt' zochten we Van de Ven op in zijn eigen pand, bekijk de video hier:
Benieuwd hoe jij met jouw onderneming kunt verduurzamen? Doe dan hier de EnergieFitScan van Essent.