Veel meer stoppers

Corona-effect: horecatijger, fotograaf en adviseur stoppen vaker met bedrijf

04 november 2020 17:40 Aangepast: 04 november 2020 17:41
Beeld © Getty

Er zijn in de afgelopen maanden veel meer bedrijven gestopt dan gebruikelijk, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) dat spreekt over een 'coronatransformatie'.

In de afgelopen zes maanden staakten veel meer ondernemers hun bedrijfsactiviteiten dan over die maanden in 2019. "Hun KvK-nummers worden op inactief gezet", weet woordvoerder Ursul Schaap. 

In oktober stopten zo 16.100 ondernemingen, tegenover 11.137 in oktober 2019. Een toename van maar liefst 45 procent. In juni was dat zelfs 67 procent, zo blijkt uit een trendrapportage die de instantie woensdag voor de tweede keer publiceert. 

Media, fotografie en advies

Vooral in de sector media en ict stopten veel bedrijven, in oktober 2020 maar liefst 157 procent meer dan een jaar eerder. Ook veel managementadviseurs, fotografen en architecten gaven er de brui aan.

Begin deze maand concludeerde de KvK echter ook dat het aantal starters al vier maanden op rij hoger ligt dan een jaar eerder. Zo startten er in oktober 2020 21.338 bedrijven, een kleine groei ten opzichte van 2019 (21.338).

Meer starters dan stoppers

Het aantal stoppers groeit dus fors, maar is over de afgelopen maanden nog wel lager dan het aantal starters. Per saldo komen er daarom wel meer nieuwe bedrijven bij. 

Die plus komt overigens vooral door nieuwe webwinkels. Er werden in het derde kwartaal van dit jaar maar liefst 47 procent meer webwinkels opgericht, zo wist het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder te melden.

"Maar kijk je naar de cijfers zonder de webwinkels, dan kun je gerust spreken van een kaalslag in het aantal startende bedrijven", zei Marjolijn Jaarsma tegen RTL Z. Over zo’n beetje alle sectoren is een krimp te zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lef hebben? Deze ondernemers starten hun zaak in coronatijd

'Coronatransformatie'

Erik Stam, hoogleraar Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics spreekt op basis van de Kvk-cijfers van een steeds duidelijkere 'coronatransformatie' in het bedrijfsleven. 

"Er is een verschuiving van starten in (de toelevering van) horeca en hotels, naar online consumeren en produceren", zegt hij.

Zo is uit de data van de KvK te zien dat de groei van het aantal horecabedrijven sinds het begin van de coronacrisis negatief is. In oktober nam het aantal starters af met 37 procent, vergeleken met oktober 2019.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van