Ga naar de inhoud
Proteïnen van planten

Investeerders steken 22 miljoen in Nederlandse eiwitkweker

Medewerkers van The Protein Brewery Beeld © The Protein Brewery

Het Bredase bedrijf The Protein Brewery heeft een investering van 22 miljoen euro opgehaald. Wetenschapper en oprichter Wim de Laat ontwikkelt plantaardige eiwitten als alternatief voor de dierlijke versie in bijvoorbeeld vlees, zuivel, pasta en chocolade.

Het geld komt onder meer van de Deense investeerder Novo Holdings. De investering moet het bedrijf in staat stellen het eiwit met de naam Fermotein verder te ontwikkelen en de productie uit te breiden met een 'demofabriek.'

Er is veel onderzoek en ontwikkeling nodig. Om die reden gaat het ook om best een flink bedrag, weet woordvoerder Claire Verhagen. "We kunnen hiermee wel een aantal jaar vooruit, maar het is niet onwaarschijnlijk dat we meer geld nodig hebben."

Het bedrijf maakt de plantaardige eiwitten op basis van bijvoorbeeld cassave, aardappels of suikerbieten. In een natte vorm kunnen de eiwitten worden gebruikt voor bijvoorbeeld vleesvervangers en ijs. In poedervorm kan het worden toegevoegd aan bijvoorbeeld pasta.

Grote schaal

"Omdat het plantaardig eiwit gemaakt kan worden uit verschillende gewassen die overal ter wereld groeien, denken we het ook wereldwijd winstgevend te kunnen maken", zegt Verhagen.

Op dit moment produceert het bedrijf alleen op kleine schaal en wordt er nog veel onderzoek gedaan. Het ingrediënt moet ook nog worden goedgekeurd door onder meer de Europese en Amerikaanse voedselautoriteiten. Die moeten dat binnen twee jaar doen, zegt het bedrijf.

Gist
Lees ook:
Gist van bierbrouwers vervangt eiwitten in vegan hamburgers

Nog niet op de markt

"Zodra we goedkeuring hebben, verwachten we dat producten met ons ingrediënt snel in de schappen kunnen liggen", zegt Verhagen.

The Protein Brewery kwam begin dit jaar tot stand. Het is een afsplitsing van biotechbedrijf Bioscienz dat in 2010 werd opgezet door De Laat. Dat bedrijf gebruikt gisten, bacteriën en schimmels voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen. Daarmee kwam al een alternatief voor kippeneiwit tot stand.

Grond en water

Inmiddels wordt via The Protein Brewery met een team van twintig ook gewerkt aan andere eiwitvervangers. Die zijn vergelijkbaar met vlees in voedingswaarde en hebben een veel lagere ecologische voetafdruk, zegt het bedrijf.

Het kost namelijk veel grond en water om een stukje vlees op je bord te krijgen. Daarom werken er bijvoorbeeld ook bedrijven aan vleeswaren van gekweekt vlees, zoals het Nederlandse Mosa Meat. Ook dat bedrijf haalde recent een flinke smak geld op.

Miljoeneninvestering
Lees ook:
Miljoeneninvestering voor Nederlandse kweekvleesburger

Meeliften op groeiende vraag

The Protein Brewery wil meeliften op een groeiende vraag naar plantaardige voedingsmiddelen en een almaar groeiende vraag naar voedsel. "We zijn goed gepositioneerd om een markt van meer dan 30 miljard euro te betreden", zegt Verhagen.

Daarvoor moet het bedrijf nog wel gaan samenwerken met grote voedselreuzen. Nestlé, Pepsico, Unilever? "Ik sluit niets uit. We hebben in de loop van de tijd veel contacten opgedaan en een internationaal netwerk opgebouwd", aldus Verhagen.

Nog zo'n eiwitvervanger in opkomst: havermelk

03:16