'Verloren theaterseizoen'

Bioscopen, theaters en musea vrezen sluiting: 'We bieden een veilige plek'

03 november 2020 11:48 Aangepast: 03 november 2020 11:49
Bioscoopje pakken Beeld © Getty

Er zijn strengere coronamaatregelen in de maak. Het kabinet overweegt onder meer musea, bibliotheken, bioscopen en theaters zeker twee weken te sluiten. De branche wacht het gelaten af. Er is behoefte aan toekomstperspectief in een 'toch al verloren theaterseizoen'.

"We willen nog niet te hard op de zaken vooruitlopen", zegt woordvoerder Esther den Breejen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) over de mogelijke sluiting. "We accepteren het als het moet, maar vragen ons ook af of het echt nodig is."

Het kabinet wil strengere maatregelen, melden bronnen maandag aan RTL Nieuws. Het gaat bijvoorbeeld om het beperken van de groepsgrootte en het tijdelijk sluiten van musea, bioscopen en theaters. Ook pretparken en dierentuinen worden genoemd. Vanavond volgt het officiële besluit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere coronamaatregelen in de maak: groepsgrootte kleiner en musea dicht

Verloren seizoen

Veel zaken hebben het moeilijk. "Het is al een verloren theaterseizoen", aldus den Breejen. Door de huidige maatregelen is zo'n 40 procent van de theaters en concertgebouwen in Nederland gesloten, want voor velen loont het onvoldoende om open te blijven.

Theaters en concertgebouwen die wel open zijn mogen maximaal 30 personen in een zaal ontvangen, als die mensen tenminste voldoende afstand kunnen houden. "Op een zaal voor 300 man is dat echt heel veilig", aldus de woordvoerster. Ook draaien sommigen bijvoorbeeld meerdere kleine shows per dag. Andere ondernemers zijn begonnen met het livestreamen van evenementen.

Niet winstgevend

Puur om klanten te bedienen, want winstgevend is het in deze kleine aantallen niet, weet Den Breejen. VSCD pleit daarom voor meer toekomstperspectief. "Ondernemers in de sector willen vooruit. Afspraken maken met leveranciers", aldus de woordvoerder. Op dit moment hebben zij geen idee wanneer ze weer open mogen of weer winst kunnen maken.

Dat geldt ook voor de bioscopen van Nederland. "We hopen gewoon open te kunnen blijven", zegt Gulian Nolthenius, directeur van brancheorganisatie NVBF. "We kunnen een veilige plek bieden, sinds de opening deze zomer is er geen enkele besmetting geweest in de bioscopen."

Onbegrip

Volgens Nolthenius heeft de sector zich neergelegd bij de maatregelen, maar de ondernemers zijn er niet blij mee. "Dertig mensen in een zaal is niet rendabel, daarbij mogen we sinds twee weken ook geen eten en drinken meer verkopen."

Die laatste maatregel begrijpen de ondernemers niet, zegt de directeur van de brancheorganisatie. "Dat bakje popcorn eet je tenslotte vanuit je stoel."

'Meer steun nodig'

"Als we dicht moeten is dat een klap op een toch al dramatisch jaar." Volgens Nolthenius zijn ondernemers erg blij met alle steun vanuit de overheid. Maar de vraag is ook: hoe lang nog? "Als we dicht moeten, dan is er ook meer steun nodig", concludeert hij.

De internationale bioscopenkoepel International Union of Cinemas pleit dinsdag ook voor extra steun om te voorkomen dat bedrijven omvallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steunpakket 3+: extra geld voor horeca en evenementenbranche

'Vertier sijpelt weg'

Volgens ondernemers in de branche sijpelt het laatste beetje vertier in de samenleving weg met sluiting. "Het publiek is de dupe", zegt Janneke Visser van Museumvereniging namens de Nederlandse musea. Ook zij wil niet te veel vooruit lopen op de zaken, maar ze wijst er wel op dat musea tot nu toe geen 'brandhaarden voor besmetting' zijn gebleken.

De Taskforce culturele en creatieve sector, een samenwerking van zo'n honderd bedrijven, roept het kabinet dinsdag op om musea, podia en bibliotheken open te houden voor bezoekers uit de regio. De culturele sector moet een lichtpunt bieden in zware tijden, zegt de branche.

Er is met sluiting geen afleiding, troost en inspiratie meer te putten uit cultuur, zegt Visser. "Van de intelligente lockdown hebben we geleerd dat een online ervaring je juist doet verlangen naar de confrontatie met het ware, het échte."

Afhaalbieb

Voor de openbare bibliotheken in het land is nog onduidelijk of de nieuwe maatregelen op hen van toepassing gaan zijn. "Er is een kans dat we open blijven, maar mochten we dicht gaan dan gaat de focus op online en het afhalen van boeken", zegt Anton Kok, directeur van de Vob.

Volgens Kok is het voor de meeste bibliotheken 'minder erg' om dicht te gaan, omdat ze voor een groot deel gesubsidieerd worden. "Op de korte termijn is sluiten niet levensbedreigend",zegt Kok. "Maar op de lange termijn moeten ook wij nadenken over onze kosten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van