Deadline nadert

Handelsdeal na Brexit stapje dichterbij: 'Bijna akkoord over visserij'

02 november 2020 14:56 Aangepast: 02 november 2020 14:58
Beeld © Getty Images.

De kans dat er toch een handelsakkoord komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, is weer iets vergroot. Er zou bijna een akkoord zijn over visserij in Britse wateren. Dat is één van de grootste struikelblokken bij de gesprekken.

Volgens persbureau Bloomberg kan er medio november een compromis zijn over de toegang die Europese vissers krijgen tot het Britse water. Details over het compromis zijn nog niet bekend.

Een woordvoerder van de Europese Unie wil de berichtgeving bevestigen noch ontkennen, omdat de onderhandelingen nog gaande zijn. "We hebben geen verder commentaar op dit punt", laat zij RTL Z weten.

Verkiezingbelofte Johnson

De afspraak zou de Engelsen in staat stellen te beweren dat het de controle over zijn zeeën heeft teruggewonnen - een belangrijke belofte van premier Johnson - en de weg vrijmaken voor de visserijsector van het land om meer te vangen dan momenteel het geval is. 

Tegelijkertijd mogen ook Europese vissers er nog wel komen en worden nieuwe vangstquota vastgesteld. 

Oude regels

Op dit moment gelden de regels van voor de brexit nog. Een van die regels is gemaakt in de jaren '70 en gaat over de toegang tot zogeheten territoriale wateren. Dat zijn stukken van de zee die bij een specifiek land horen.  

In de afspraken uit de jaren '70 is toegezegd dat Europese vissers toegang hebben tot elkaars territoriale wateren om te vissen. Aan de hand van die afspraken wordt jaarlijks ook bepaald hoeveel elk land dan van elke vissoort mag vangen.

Maar nu de Britten uit de EU gaan willen zij die wateren voor zichzelf hebben en willen ze nieuwe afspraken over hoeveel vis er gevangen mag worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onzekerheid bij Nederlandse vissers door brexit: 'Toekomst op spel'

De Britse wateren. De Britse wateren.

Met name de Fransen zouden gedupeerd zijn als ze minder in Britse wateren mogen vissen, maar ook sommige Nederlandse vissers gaan er veel last van krijgen.

Zo vangen Nederlanders tachtig procent van de haring en makreel in Brits water en ook de blauwe wijting wordt voor zeventig procent in Britse wateren gevangen. Het volledig sluiten daarvan zou dus een immense impact hebben op vissersdorpen in Nederland.

Vissersdorpen

Arnemuiden en Goedereede bijvoorbeeld zijn voor 40 procent van hun opbrengst afhankelijk van de vangst uit Britse wateren. Bij Texel is dit zelfs de helft.

Beslissingen over de exacte toewijzingen voor Europese vissers zouden volgens Bloomberg worden uitgesteld tot een latere datum - wat betekent dat de vissers niet onmiddellijk toegang zouden verliezen. Eventuele meningsverschillen over hoe de vangst in de toekomst wordt verdeeld, zouden het handelsakkoord niet noodzakelijkerwijs torpederen volgens het persbureau.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit-déjà vu: de deadlines voor het halen van een handelsdeal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van