Ga naar de inhoud
Tweedehands kleding

Overname United Wardrobe voelt als 'een messteek in de rug'

Elise Bakker over haar passie: “De trotse blik zegt genoeg over de passie voor vintage kleding die wordt gestopt in het bedrijf.” Beeld © Elise Bakker

United Wardrobe, een Nederlandse 'Marktplaats' voor tweedehands kleding, wordt overgenomen door Vinted. Dit om tweedehands fashion wereldwijd de eerste keuze te maken, zegt United Wardrobe zelf. Toch is de overstap het moeilijkst voor de kledingaanbieders zoals Melissa Rouw en Elise Bakker. Zij verliezen een groot gedeelte van hun inkomen door deze overname.

Melissa Rouw, kledingverkoper via United Wardrobe, kreeg via het nieuws te horen dat haar vaste verkoopsite werd overgenomen door de concurrent. "Eerst werd er nog gezegd dat je heel makkelijk je volgers, foto’s, producten en reviews kon overzetten." Maar dit bleek toch niet zo makkelijk te gaan.

"Er is nu een knop op United Wardrobe zodat je gelijk je account kan verplaatsen naar Vinted", vertelt Elise Bakker van RoadThrifters die ook handelde via United Wardrobe en wordt gedwongen om over te stappen. 

"Het probleem is dat als je account eenmaal verplaatst hebt: dan kan je dus niet meer verkopen via United Wardrobe."

Inkomsten

Dat geldt niet voor alle verkopers, maar de accounts van Melissa Rouw en Elise Bakker zijn geblokkeerd door Vinted omdat ze te commercieel zijn. Dat ben je volgens het bedrijf als je bijvoorbeeld veel transacties verwerkt of als je zelf artikelen maakt en die dan verkoopt. Zo blijkt uit de catalogusregels van Vinted.

"Hierdoor valt het grootste gedeelte van mijn inkomen weg", vertelt Rouw. "Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en nu is het opeens klaar. Er komt geen geld meer binnen."

Ook voor Bakker valt door de overname haar inkomen weg omdat ze te commercieel is. "Ik heb echt een heel erg groot bereik kunnen creëren onder United Wardrobe", vertelt ze. "Ik heb 15.000 volgers. Ik ben al drie jaar bezig en ik verstuur meer dan 10 orders per dag." 

Vinted
Lees ook:
Vinted neemt concurrent United Wardrobe over

Contact met eigenaar

Ook Bakker hoorde van de overname via het nieuws. "We kregen uiteindelijk een mail met een toelichting, maar dat was het dan ook."

Volgens Bakker is er in die mail nog benadrukt hoe belangrijk de topverkopers zijn geweest voor United Wardrobe. "Toch voelt het een beetje alsof we zijn misbruikt om het merk groot te maken", vertelt ze.

De twee verkopers hebben contact gezocht met de eigenaars van United Wardrobe. "Ik heb een spraakberichtje gestuurd naar Thijs Verheul waarin ik aangeef dat ik nu een groot gedeelte van mijn inkomen verlies", vertelt Bakker. Verheul is de mede-oprichter van United Wardrobe. 

"Ik kreeg een heel erg kort berichtje terug met daarin dat hij nu geen invloed meer heeft en dat het niet anders is. Dat voelt eigenlijk wel als een messteek in de rug."

Het
Lees ook:
Het succesverhaal van United Wardrobe

Rechten

Het lijkt erop dat Bakker en Rouw pech hebben. "In principe mag een platform zoals Vinted zelf bepalen wat hun regels zijn", vertelt Jan Truijens-Martinez, advocaat bij het advocatenkantoor Stibbe, die zich specialiseert in fusies en overnames. 

"Alleen als door de overname de machtspositie van bijvoorbeeld Vinted te groot wordt dan moeten de regels aangepast worden."

Als de machtspositie van een bedrijf te groot dreigt te worden door een overname, dan moet er een verzoek ingediend worden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die de overname dan beoordeelt. Voor zover bekend heeft de ACM geen rol gespeeld in de overname van United Wardrobe door Vinted.

Dit betekent dat het dus nog mogelijk is voor Bakker en Rouw om naar een concurrent toe te stappen. Toch blijft deze situatie ongunstig voor de topverkopers van United Wardrobe omdat ze een groot gedeelte van hun inkomen verliezen en deze klap moeten zien op te vangen.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander Thomas Plantenga leidt unicorn Vinted: 'Klote als het mis gaat'

Reactie

De oprichters van United Wardrobe wilden geen commentaar geven en verwijzen naar een gezamenlijk statement opgesteld met Vinted. Maar in De Telegraaf vertelt eigenaar Sjuul Berden over dat het eigenlijk ook al niet was toegestaan om commercieel aan de slag te gaan op United Wardrobe. Ze hadden alleen niet de juiste instrumenten om te controleren.

In het artikel vertelt Berden verder dat hij het liefst de topverkopers wil meenemen naar Vinted, maar hij weet nog niet wat Vinted precies gaat vragen van de topverkopers. Hij hoopt daar zo snel mogelijk duidelijkheid over te krijgen.

Vinted stelt in het statement dat er al veel succevolle verplaatsingen zijn geweest van United Wardrobe naar Vinted. Voor wie het niet gelukt is gaat Vinted kijken of het toch mogelijk is om de producten te blijven verkopen op het platform. Mits de 'commerciële' verkopers zich aan de catalogusregels gaan houden.