Geen feestjes

Partycateraar houdt moed en verhuurt partytenten voor griepprik

28 oktober 2020 16:19 Aangepast: 28 oktober 2020 16:24
De partytent die Berend Jan Moed opzette voor de huisarts in Musselkanaal. Beeld © Berend Jan Moed

De agenda van Berend Jan Moed is leeg. De Groningse tentverhuurder en partycateraar heeft met de huidige coronamaatregelen amper inkomsten, maar de herfst brengt één klein lichtpuntje: de griepprik.

Die wordt in deze periode uitgedeeld door huisartsen. Normaal gebeurt dat in de praktijk zelf, maar vanwege het verplicht afstand houden, is dat niet altijd haalbaar.

Handen wassen

Dat is goed nieuws voor de tentverhuurder. Berend Jan Moed (45) zet deze weken bij drie huisartspraktijken op de dagen van de griepprik een verlichte en verwarmde partytent op.

"In het dorp verderop plaats ik twee tenten volgende week. Die huisarts dacht ook: laten we creatief zijn. In een ander dorp hadden ze het niet goed aangepakt, daar stond een dikke rij van 100 man." 

In de tent van Moed kunnen meerdere mensen tegelijk de prik krijgen. "Ieder een hoek, met inachtneming van de afstand. Ik heb er ook zo'n handenwasunit bij verhuurd voor de artsen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lange rijen voor griepprik: duizenden mensen vissen achter het net

Moed kan de verhuur goed gebruiken, want voor de rest ligt zijn business plat. "Normaal lever ik tenten voor feestjes vanaf 25 man. Maar ja, je mag nu maar 3 man uitnodigen thuis." 

In het water gevallen

Hij wil nog meer buiten zijn straatje gaan doen, maar het kost wel tijd om dat te organiseren. "Vorig jaar heb ik een nieuw bedrijfsgebouw neergezet, daar komt nog een keuken in. Ga ik me daarop richten of ga ik op de markt staan in Vlagtwedde? Toevallig is daar plaats, maar ja, het is maar één keer in de 14 dagen en de vraag is altijd: verkoop je die dag 3 frikadellen of 100?" 

De partycateraar zou daarom liever een vaste klus hebben voor het komende jaar. Iets waar hij ook mee bezig is, al gaat het aanbod dat hij heeft gekregen pas op 1 januari in.

Het zomerseizoen zag hij net als veel andere tentverhuurders in het water vallen. "We hebben een maandje volledig gedraaid en toen mochten we weer niks. We weten niet waar het heengaat, hoe lang dit nog gaat duren." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evenementhallen en congrescentra boos over 30-mensenregel

Zijn omzet is dit jaar dan ook praktisch weggevallen, al viel dat in eerste instantie wel op te vangen. "De eerste drie maanden had ik geen centje pijn, ook door het geld dat ik via de steunpakketten kreeg. Als ik dan vergelijk met collega's in de horeca, dat zij 4000 euro kregen, wat voor hen alleen maar een maand huur is... Dan ben je de sjaak."  

Elk nadeel

Maar, ziet Moed: "Ik kan er ook voordeel aan hebben natuurlijk. Laatst heb ik via een veiling een grote afwasmachine gekocht. Dat was ook van iemand die met spoed alles moest verkopen." 

Hij pakt zoveel mogelijk aan om de zaak draaiende te houden. "Het water staat me nog niet aan de lippen. Normaal deden we nooit maaltijden, daar zijn we nu mee bezig voor hotels en bed and breakfasts in de buurt."

Maar toen iemand onlangs voor vijf personen spareribs bij hem wilde bestellen, weigerde hij. "Dat doe ik niet, daar zijn andere bedrijven voor." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van