Ga naar de inhoud
Van onze partner Online Influence Institute

3 tips voor online invloed

Hoe zorg je ervoor dat je online bezoekers doen wat jij wilt? Gedragspsycholoog en webdesigner Joris Groen geeft tips.

Als de wereldwijde coronapandemie iéts duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel het belang van online. Wat voor dienst of product je ook aanbiedt, een online kanaal is onmisbaar. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw bezoekers op dat online kanaal doen wat jij wilt? Met andere woorden: hoe beïnvloed je online gedrag?

Webdesigner en gedragspsycholoog Joris Groen schreef er samen met overtuigingsgoeroe Bas Wouters een boek over: Online invloed. Dit boek verschijnt volgende week in het Engels en in dit artikel geeft Groen alvast 3 tips.

1. Babysteps in plaats van giant leaps

“Vraag niet teveel van je klanten of bezoekers,” begint Groen. “Een formulier invullen of een app downloaden kan soms letterlijk teveel gevraagd zijn, dan kan het beter werken om daar in kleinere stapjes naartoe te werken.” Als voorbeeld noemt hij een vacatureplatform waar je kon solliciteren via een videoboodschap. Maar om dat te kunnen doen moesten werkzoekenden eerst een app downloaden om vervolgens hun video op te nemen. Groen: “Het downloaden van een app en het filmen van jezelf zijn nou niet echt handelingen waar iedereen meteen zin in heeft. Dit zijn vrij grote stappen dus. Om mensen toch zo ver te krijgen dat ze hun video instuurden, hebben we verschillende babysteps toegevoegd.”
In de nieuwe klantreis begonnen de sollicitanten met het invullen van een formulier en een korte motivatie. De volgende dag ontvingen de sollicitanten een mail: ‘Gefeliciteerd! Je bent door naar de volgende ronde.’ In deze zelfde mail werd gevraagd om de app te downloaden. Wanneer dit gebeurd was werd niet meteen gevraagd om met de videoboodschap te beginnen, maar kregen de sollicitanten eerst een aantal sollicitatietips. Groen: “Het toevoegen van deze babysteps leverde 25% meer sollicitatievideo’s op.”

2. Focus op één actie

Wat volgens Groen ook vaak misgaat, is dat webdesigners hun pagina volplakken met verschillende buttons en call te actions. Groen: “Registreer nu, lees meer, download onze app en schrijf je ook nog even in voor de nieuwsbrief. Dat werkt dus niet, want je bezoeker kan maar één ding tegelijk doen en keuzestress loopt vaak uit op niets doen. Focus daarom op één gewenste actie voor maximale conversie.” Beperk het aantal call to actions op je homepage of landingspagina daarom het liefst tot één, de single prompt strategy noemt Groen dit.

Online
Lees ook:
Online ondernemer wordt 'overtuigingsgoeroe'

3. Richt je tot een kind van zeven

In hun boek halen Groen en Wouters verschillende theorieën aan. De B=MAP-formule van BJ Fogg komt regelmatig terug, maar ook de psychologie van nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is belangrijk voor online overtuigers. En dan vooral het onderscheid dat Kahneman maakt tussen de twee modus operandi van ons brein: het onbewuste, automatische brein dat ons waarschuwt wanneer we iets interessant of gevaarlijks zien (systeem 1) en het bewust zijn, waarmee we uiteindelijk belangrijke beslissingen maken (systeem 2). Groen: “Systeem 1 kun je eigenlijk vergelijken met het brein van een zevenjarige, en niet met een reptielenbrein zoals vaak beweerd wordt. Een zevenjarige kan namelijk prima simpele teksten of eenvoudige sommen begrijpen, een reptiel niet.” Als jij een online advertentie maakt, dan kun je ervan uitgaan dat jouw creatie als eerste communiceert met systeem 1. Dat betekent dat je teksten en plaatjes moet gebruiken die door een zevenjarige begrepen kunnen worden. “Want als systeem 1 de creatie al niet begrijpt, dringt deze nooit door tot systeem 2.”
Concreet bedoelt Groen hiermee dat je je bij het maken van je online advertentie daadwerkelijk tot een kind van zeven richt. Houd het qua taalgebruik dus simpel en kort. Groen: “De tekst ‘100 euro terug op je rekening’ klikt beter dan ‘Profiteer van onze €100,- cashback actie’.

Meer leren over online invloed? Volg op woensdag 28 oktober het gratis seminar Online Influence met de wereldberoemde overtuigingsexpert Robert Cialdini. Deelname is gratis, inschrijven kan hier.