Ga naar de inhoud
Van onze partner Online Influence

Online ondernemer wordt 'overtuigingsgoeroe'

Als online ondernemer ontdekte Bas Wouters hoe effectief de beïnvloedings- en overtuigingsmethodes van Cialdini en BJ Fogg zijn. Hij verkocht zijn bedrijf en werd zelf 'overtuigingsgoeroe'.

Uit studiekeuzetests op het vwo kwam tot twee keer toe dat Wouters géén interesses zou hebben. Inmiddels is hij de enige Nederlandse gecertificeerde trainer van de wereldberoemde Cialdini-methode en schreef hij een boek over online invloed. Dit boek stond langere tijd op nummer één op managementboek.nl en wordt later deze maand in het Engels gelanceerd.

Overtuigingswetenschap

Een gebrek aan interesses is moeilijk te rijmen met de manier waarop Wouters over zijn werk tevens passie vertelt: vol enthousiasme en ogenschijnlijk zonder te hoeven nadenken. 'Overtuigingswetenschap' is waar hij zich mee bezighoudt. En dan in het bijzonder de (inmiddels) zeven beïnvloedingsprincipes van Cialdini en het Behavior Model van BJ Fogg. Beide methodes zijn wetenschappelijk bewezen en van beide methodes is Wouters gecertificeerd trainer. “Ik ben de enige Nederlander die de officiële Cialdini-trainingen mag geven, één van de veertien wereldwijd en de enige ter wereld met zowel de Cialdini- als BJ Fogg-certificering.”

De zeven principes van Cialdini

De methode van gedragspsycholoog Robert Cialdini is gebaseerd op zeven principes: wederkerigheid, consistentie, sociaal bewijs, sympathie, eenheid, autoriteit en schaarste. Of en in welke mate deze principes aanwezig zijn, bepaalt volgens Cialdini of iemand zich laat overtuigen of niet. Wouters: “Dit gaat bijvoorbeeld op bij het verkopen van keukens, maar net zo goed bij het verzamelen van inschrijvingen voor een online nieuwsbrief.”

Behavior model van BJ Fogg

BJ Fogg zijn behavior model gaat uit van de formule B = MAP. Waarbij B staat voor behavior, het gedrag dat je wilt veranderen. Dat lukt volgens Fogg alleen wanneer M, A en P aanwezig zijn. M staat voor de motivatie om het gedrag te veranderen. De A is van ability, de bekwaamheid of het vermogen om het door jou gewenste gedrag te kunnen vertonen. En de P staat voor de prompt, de trigger om het gedrag uit te voeren. “In ons boek (en ook in het webinar) gaan we uitgebreid in op deze trigger,” vertelt Wouters. Deze trigger is namelijk heel belangrijk, maar wordt vaak vergeten. “We krijgen de hele dag door al zoveel prompts binnen (appjes, telefoontjes, social media-meldingen), dus om iemands gedrag te beïnvloeden moet je de winnende prompt zijn.”

Aan den lijve ondervonden

Wouters kwam met de overtuigingsmethodes in aanraking toen hij mede-eigenaar van Keukenplaats was en aan den lijve ondervond hoe effectief de theorieën zijn. Ook wanneer het om online gedrag gaat dat beïnvloed moet worden. Keukenplaats groeide namelijk uit tot één van de grootste leadgenerators in de keukenbranche. Na een jaar of tien verkocht Wouters zijn bedrijf succesvol, en ontwikkelde zich vervolgens zélf tot 'overtuigingsgoeroe'. Hij werd gecertifieerd trainer van zowel Cialdini’s als Foggs methode, richtte Online Influence Institute op en schreef samen met psycholoog en webdesigner Joris Groen het boek Online Invloed. “Voor iedereen die in het online domein werkt, dus niet alleen voor mensen die online verkopen.” Cialdini, die overigens ook meewerkte aan de verkiezingscampagne van Barack Obama, noemt het boek van Wouters en Groen “a must read for anyone working in the field of online persuasion”

Engelse vertaling en webinar

Het boek is een groot succes in Nederland en stond langere tijd op nummer één op managementboek.nl.Volgende week verschijnt de Engelse vertaling van Online Invloed.

Op woensdag 28 oktober wordt het boek in het Engels gelanceerd middels een webinar met mister Cialdini himself! Deelname aan het seminar is gratis, inschrijven kan hier.