Ga naar de inhoud
Veel onzekerheid door corona

Huur blijft pijnpunt voor horecaondernemer Ward van Aller

Beeld © Stadsbar Het MauritsHuis

Voor veel horecaondernemers is het op dit moment noodzakelijk om zo min mogelijk uit te geven vanwege de tweede lockdown. Een belangrijke kostenpost voor veel ondernemers is toch de huur. RTL Z sprak met een eigenaar over het betalen van de huur tijdens een lockdown.

Ward van Aller is de eigenaar van Stadsbar Het MauritsHuis in Groningen. Ook Van Aller moest net zoals veel andere horecaondernemers rond de tafel met zijn verhuurder, in dit geval vastgoedbelegger Bulten Vastgoed.

Bevroren huur

In het voorjaar was de Stadsbar ook dicht vanwege het coronavirus. Toen heeft Bulten Vastgoed aangeboden om de huur te bevriezen, vertelt Ward van Aller. Volgens de eigenaar van de Stadsbar gaat het om een bedrag van zo'n 20.000 euro dat openstaat.

Wat er precies met dit openstaande bedrag moet gebeuren is nog niet helemaal duidelijk, zegt Van Aller. "Bulten Vastgoed ging er vanuit dat ze aan het einde van het jaar de balans wel konden opmaken", zegt de horecaondernemer. "De nieuwe lockdown zorgt toch voor meer onzekerheid."

Zo ook op het gebied van het openstaande geld. Aan het eind van het jaar krijgt de horecaondernemer te horen of hij het openstaande bedrag alsnog moet betalen of dat hij een korting krijgt. Het is ook altijd nog mogelijk dat het totale bedrag wordt kwijtgescholden.

Horeca
Lees ook:
Horeca gaat laatste, drukke avond tegemoet: 'Er wordt als een gek gebeld'

Veel onzeker

Hoe het er deze periode uit gaat zien, weet de eigenaar niet. "Er moeten nog gesprekken plaatsvinden voor deze periode", zegt Van Aller. "Het is ook lastig in te schatten op dit moment. Er is een kans dat deze lockdown maar vier weken duurt."

Toch verwacht de ondernemer niet dat deze lockdown maar vier weken gaat duren. "Mijn gevoel zegt dat het nog veel langer gaat duren dan vier weken", zegt Van Aller. Dit maakt het voor de eigenaar lastiger om de gesprekken in te gaan.

Hij hoopt doordat er maar één sector echt geraakt wordt, dat er wat meer mogelijk is. Hij is van plan om volgende week contact op te nemen met de verhuurder om over de situatie te praten.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe maatregelen: horeca weer dicht, koopavonden korter, mondkapje komt er

Contact

Opvallend was wel dat er vanuit Bulten Vastgoed contact was opgenomen met het restaurant in het voorjaar, vertelt Van Aller. "Zij bezitten een groot gedeelte van de Groningse binnenstad en verhuren veel panden aan verschillende sectoren."

"In het voorjaar moesten meerdere sectoren dicht en toen heeft hij wel alle ondernemers gebeld om aan te geven dat het openstaande bedrag bevroren werd."

Het allerbelangrijkste was volgens Van Aller dat het mes aan twee kanten moest snijden. "Bulten Vastgoed heeft er ook geen baat bij als ze een nieuwe huurder moesten zoeken", vertelt Van Aller. Uit de gesprekken bleek ook dat Bulten Vastgoed op dit moment blij is met haar huurders en daarom zich ook wat coulanter opstelt, vertelt de ondernemer.

'Steun
Lees ook:
'Steun de horeca, bestel rechtstreeks bij het restaurant'

Zomermaanden

In de zomermaanden heeft Stadsbar Het MauritsHuis overigens wel goed kunnen draaien, vertelt de eigenaar. Elke maand hebben ze netjes de huur kunnen afdragen. Ondanks deze goede zomermaanden is het voor de eigenaar echter niet mogelijk om het openstaande bedrag van een kleine 20.000 euro te betalen.

Tijdens deze zomermaanden heeft de ondernemer ook een kleine buffer kunnen opbouwen. Dus mocht het erop aankomen dan is het nog mogelijk om een maand huur te betalen, benadrukt Ward van Aller.