Mooie wijnvoorraad

Apeldoornse ondernemer wilde deze week pizzatent openen: 'Gewoon zuur'

16 oktober 2020 06:30 Aangepast: 16 oktober 2020 15:42
Mark Reiman (l) en Simon Giaccotto. Beeld © Sven Scholten

Het sluiten van de horeca is voor bijna niemand een feest, maar de druiven zijn extra zuur als je net een nieuwe tent wilde openen. Ondernemer Mark Reiman stond op het punt om een pop-up-pizzazaak te openen, juist omdat zijn andere bedrijven stilliggen.

Reiman is inmiddels zeven jaar bezig. Zijn hoofdzaak is een evenmentenlocatie in Apeldoorn waar groepen tot 350 man in kunnen. Dat liep zo lekker dat hij in januari van dit jaar een kleine stadsbrouwerij overnam, om zo ook kleinere groepen te kunnen verwelkomen.

Alles wat niet kan

"Beide zaken zijn gericht op evenementen, zakelijk en particulier. Van 15 tot 350 man. Alles wat nu niet kan, dáár richt ik me op", vertelt Reiman met gevoel voor zelfspot.

Sinds maart ligt het werk grotendeels stil, en dus was het hoog tijd om iets nieuws te verzinnen. Niet in de laatste plaats om zijn goede werkkrachten iets te bieden. "Ik heb een fulltimer en de rest op oproepbasis. Die jongens en meiden raak ik kwijt, want ik heb nu niks."

"Het komt natuurlijk niet als donderslag bij heldere hemel, maar het is gewoon zuur. Je bedenkt iets om te overleven in coronatijd. En dan…"

Zaterdag open

Om hen aan boord te houden en zelf natuurlijk weer geld te verdienen, verzon Reiman iets nieuws. Samen met een vriend die zelf een pizzacateringbedrijf heeft dat zich ook richt op groepen (en nu dus ook stilligt), besloot hij een pop-uprestaurant te openen.

"Voor een half jaar, in de hoop dat we ons in mei weer op de eigen zaak kunnen gaan richten." Woensdag zou de tent gaan proefdraaien, zaterdag zouden de deuren echt open gaan.

Maar toen kwam de persconferentie, waarmee de plannen volledig in het water vielen. "Het komt natuurlijk niet als donderslag bij heldere hemel, maar het is gewoon zuur. Je bedenkt iets om te overleven in coronatijd. En dan…"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Feitelijk een lockdown': horeca diep teleurgesteld over nieuwe maatregelen

En dan dus even helemaal niks. Zonde. Want er zijn al flink wat inkopen gedaan, inclusief uitstekende Italiaanse wijnen zoals barolo's, amarones en ripasso's. "We wilden iets unieks doen, iets gaafs. Het was een kans om iets speciaals te doen."

Zoals bijvoorbeeld ook een onbeperkte pizzaproeverij. "Dat is moeilijk om daar nu iets mee te doen. Je kan moeilijk bij mensen voor de deur gaan staan op straat en 2,5 uur pizza's naar binnen schuiven."

Hoe lang nog?

Maar goed. Het pand is nu toch gehuurd voor een half jaar en de spullen zijn in huis, dus hebben Reiman en zijn compagnon Simon Giaccotto de bakens nog maar eens verzet. "We gaan wel een counter openen. We doen een schuifpui open en gaan plaatpizza's verkopen."

Al met al houdt het allemaal niet over dit jaar. "Je wil blijven lachen, positief blijven, met nieuwe dingen komen. Maar hoe lang trek je het om die horecalach op te blijven zetten?"

"In mei maak ik de balans op. Dan heb ik ruim een jaar niet normaal gedraaid. Dan moet ik zicht hebben op dat het beter gaat worden."

Voorlopig houdt Reiman goede moed, en probeert er vooral alles aan te doen om te zorgen dat áls zijn zaken weer van start kunnen, dat hij er dan ook klaar voor is. Maar er moet wel een keer licht aan het einde van de tunnel komen.

"In mei maak ik de balans op. Dan heb ik ruim een jaar niet normaal gedraaid. Dan moet ik zicht hebben op dat het beter gaat worden."

Als er dan nog steeds (bijna) niks kan, is het misschien wel mooi geweest. "Dan kan ik met een opgeheven hoofd zeggen: het zit er niet in, maar ik heb het wel geprobeerd", besluit hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe coronamaatregelen gaan morgenavond om 22.00 uur in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van