Ga naar de inhoud
Geen drank na 20:00 uur

Supermarkten worstelen met alcoholverbod: 'Niet te handhaven'

Consumenten kochten meer vanwege de coronacrisis. Beeld © Jumbo

Na 20:00 's avonds mag er, vanwege de 'gedeeltelijke lockdown', geen alcohol meer worden verkocht of bezorgd. Het levert supermarkten heel wat hoofdbrekens op.

Zo sluit Deen zijn winkels vanaf morgen in de avond. Andere supermarkten nemen minder rigoureuze stappen en superkoepel CBL wil vooral meer tijd om de boel te regelen.

De directie van Deen kwam tot het besluit vanwege 'de veiligheid van het personeel'. Het verbod, dat gisteren door het kabinet werd aangekondigd en vanavond ingaat, is volgens de super niet te handhaven. De filialen van het bedrijf sluiten normaal om 21:00 of 22:00 uur.

"Het is anders niet of nauwelijks te handhaven. Wij willen niet dat onze medewerkers oeverloze discussies met klanten moeten voeren", zegt woordvoerder Geertje Meijer tegen het Noordhollands Dagblad.

Gewerkt aan oplossingen

De winkels van Albert Heijn blijven wel open, laat woordvoerder Jerina van Heck weten aan RTL Z. "We verkopen alleen geen alcohol meer na 20.00 uur."  Volgens Van Heck wil AH klanten informeren over de maatregel, onder meer met posters in de winkels en omroepberichten. 

"Winkels gaan, zo goed als mogelijk, de schappen en/of gangpaden waar de alcoholische dranken staan afdekken of afsluiten. Bijvoorbeeld met behulp van rolcontainers, kratjes en afzetlint."

Alcohol wordt ingenomen

Als een klant na 20:00 uur met alcohol aan de kassa staat, wordt verkoop geweigerd. De kassamedewerker neemt het product dan in. Bij de zelfscankassa's neemt een medewerker de producten ook in. 

Marit van Egmond, algemeen directeur van Albert Heijn, liet vandaag een brief uitgaan naar klanten waarin het verbod wordt vermeld. "Het is een situatie die iedereen liever anders zou zien", aldus Van Egmond.

Het verbod heeft ook gevolgen voor de online verkoop van alcohol bij AH. Vanaf morgen bezorgt het bedrijf geen alcoholische dranken in de bezorgblokken na 20:00 uur. Overigens werd gisteren al duidelijk dat het wederom erg druk is bij het online bestellen en thuisbezorgen.

Online
Lees ook:
Online boodschappen doen? Supers momenteel overbelast

Jumbo sluit slijterijen

Ook Jumbo laat weten het verbod te respecteren. "Het alcoholschap in de winkel wordt om 20.00 uur gesloten en eventuele slijterijen in winkels sluiten dan ook", zegt woordvoerder Suzanne van der Vaart. Dit geldt ook voor online boodschappen doen.

Overigens meldt Jumbo ook dat er een maximum geldt per klant voor de inkoop van toilet- en keukenpapier. Hoeveel dat precies is wordt niet gemeld.

Dirk en Dekamarkt, beiden van eigenaar Detailresult Groep, (DRG) nemen vergelijkbare maatregelen als Jumbo en AH.

Hoe
Lees ook:
Hoe komt het dat we de 1,5 meter afstand negeren als we alcohol drinken?

'Ongewenste discussie'

Volgens supermarktkoepel CBL stelt het alcoholverbod de branche voor een dilemma. Ze willen hun klanten bedienen met ruime openingstijden, maar liever niet een 'ongewenste' discussie over alcohol met hen aangaan. Denk aan een klant die even na achten mag afrekenen en best lang heeft moeten wachten in de rij met die fles wijn.

Het online inkleden van een verbod noemt CBL 'technisch complex'. "Supermarkten hebben tijd nodig om hun bestelsystemen aan te passen", zegt de organisatie. Het CBL vraagt de overheid daarom om een overgangstermijn van een week om dit te organiseren. Ook omdat boodschappen die morgen worden bezorgd, vaak al vorige week besteld zijn.

'Veel manuren'

Online super Picnic zegt zich ook te gaan houden aan het verbod, al is dat wel even een werkje om technisch te regelen. "Daar zitten heel wat manuurtjes in", zegt eigenaar Michiel Muller. 

Mensen die in de late uurtjes nog alcohol willen kopen, komen bij het bedrijf toch al niet voor. Daar waar de maatregelen volgens Muller op gedoeld zijn. "Gezinnen bestellen bij ons voor de volgende dag of week", zegt hij. Toch krijgen ook die vanaf morgen geen flesje wijn na 20:00 uur. "Dat gaan we uiteraard terugbetalen als het al afgerekend is."

Overigens zijn supermarkten niet de enige bezorgers die moeten omgaan met het verbod, ook eetdiensten zoals Deliveroo hebben ermee te maken. Volgens Stijn Verstijnen, manager van de Nederlandse tak, zijn alle alcoholische dranken via hun website na acht uur 'onzichtbaar'. "Een team van mensen is nu hard aan het werk om dat te realiseren", zegt hij.