Energiezuinige gebouwen

Architecten moeten vergroenen: 'Reken ze af op duurzaamheid'

12 oktober 2020 15:36 Aangepast: 12 oktober 2020 15:45
Venco Campus is 'het duurzaamste gebouw van Europa' Beeld © Vencomatic Group

De bouwsector moet verduurzamen. Te beginnen bij de architecten, maar die hebben meer oog voor esthetiek dan voor duurzaamheid. De vraag is wie daar verandering in moet brengen: de overheid of de markt?

"Dit is het duurzaamste en energiezuinigste gebouw van Europa," zegt ondernemer Cor van de Ven, terwijl hij door zijn bedrijfspand in het Brabantse Eersel loopt. Hij is oprichter van Vencomatic Group, dat systemen maakt voor de pluimveesector zoals geautomatiseerde eierrapers en broednesten.

Klimaat in kippenstallen

Van de Ven bouwde zijn pand tien jaar geleden in eigen beheer. De Venco Campus - van 30.000 vierkante meter, in de vorm van een ei - is energieneutraal. "Via zonnepanelen wekken we zelf energie op, maar misschien nog wel belangrijker is de energiebesparing."

Het energieverbruik is 75 procent lager dan als dit een traditioneel gebouw zou zijn, vertelt Van de Ven. Dat komt grotendeels door de extreem hoge isolatiewaarde en door veel gebruik te maken van daglicht. Het zelf ontworpen klimaatsysteem zorgt voor verse lucht en een constante temperatuur. "We maken klimaatwisselaars voor kippenstallen, dus waarom niet ook voor onszelf?"

Afrekenen op duurzaamheid

"Wij stoten 33 kilowattuur per vierkante meter uit. Gemiddeld zitten gebouwen tussen de 80 tot 200 kilowattuur per vierkante meter", zegt Van de Ven trots. Daarnaast is het gebouw flexibel. De indeling van de ruimtes is makkelijk aan te passen. "Ook dat is duurzaam, want we hoeven nooit meer ingrijpend te verbouwen."

Duurzaam bouwen begint bij de architect, maar de meeste architecten zijn volgens Van de Ven vooral gericht op esthetiek. Zelf werkte hij met vier ontwerpers, van wie één uitsluitend gericht was op duurzaamheid.

"Eigenlijk zouden alle architecten hierop moeten worden afgerekend. Neem duurzaamheid mee in hun honorarium", stelt Van de Ven voor.

Dit pand van Triodos Bank is volledig duurzaam gebouwd. Dit pand van Triodos Bank is volledig duurzaam gebouwd.

Wettelijk vastleggen

Architect Thomas Rau, de man achter het duurzame gebouw van Triodos Bank in Zeist, is het gedeeltelijk met Van de Ven eens. Volgens hem willen architecten dat wel, maar sturen opdrachtgevers er niet op aan.

De overheid kan hier wat aan doen, zegt Rau: "De wetgever moet duurzaam bouwen voorschrijven. Waarom zeggen we niet: je krijgt alleen een bouwvergunning als je een energiepositief gebouw maakt?" In Zwitserland bestaan dergelijke voorwaarden al.

Rau maakt de vergelijking met de lockdown. "Als je het aan de markt had overgelaten was er nooit een lockdown gekomen, omdat de financiële gevolgen te groot zijn. De overheid kan zoiets wel afdwingen."

Eigenwijze ondernemer

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council: "Het zou enorm helpen als de overheid duurzaamheid afdwingt, maar het neemt niet weg dat ook de markt het zelf moet kunnen. Het is namelijk nu al interessant voor de markt om dit zelf te realiseren. Huurders zijn geïnteresseerd en een gebouw wordt toekomstbestendiger."

Daarbij zijn subsidieregelingen wel belangrijk, voegt ze toe. Duurzaam bouwen is namelijk vaak duurder.

Ook Cor van de Ven heeft gebruik gemaakt van subsidieregelingen. Verder wist hij de kosten te beperken door zo efficiënt mogelijk te bouwen. "Het was lastig, maar gelukkig ben ik een eigenwijze ondernemer. Ik daag andere ondernemers uit om met die 33 kilowattuur per vierkante meter in het achterhoofd te gaan bouwen. Want dat is haalbaar."

RTL Z Energieweek

Zonnepanelen, energie opwekken, isoleren. Om klimaatverandering tegen te gaan moeten ondernemers en particulieren verduurzamen. Maar wat zijn de spelregels en waar zit de winst? RTL Z zoekt het uit in de Energieweek, van 5 t/m 9 oktober, in samenwerking met Essent.

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van