Franse wijnen

Van fotograaf naar wijnimporteur door corona

13 oktober 2020 06:08 Aangepast: 13 oktober 2020 09:02
Beeld © Aldo Allessie

Wat doe je als door de coronacrisis je werk stil komt te liggen? Fotograaf Thijs Heslenfeld maakte een omslag: van fotograaf naar wijnimporteur.

Hij reist al jaren de wereld over om foto's te maken voor verschillende media. Ook maakte Thijs Heslenfeld fotoboeken van het leven in onder meer Antarctica, Australië, Suriname en Namibië. En hij gaf workshops fotografie in het buitenland. Hij was erg blij met zijn werkende leven, tot dat opeens stopte toen het coronavirus de wereld binnentrad.

"Mijn werk ligt sinds de coronacrisis helemaal stil. Reizen kon niet meer, zelfs niet naar België. De jaarlijkse expeditie in Namibië is afgelast. Workshops? Onmogelijk."

Omslag

Steun aanvragen wilde hij liever niet, een echte ondernemer wil niet stilzitten. Dus besloot hij iets heel anders te gaan doen: Franse wijnen importeren, die je niet bij de normale slijterij kunt kopen.

Een echte liefhebber koopt zijn wijn namelijk niet in een normale wijnwinkel maar bij de boer, vindt Heslenfeld. Tijdens een vakantie in de Franse streek Morvan ontmoette hij de Britse wijnkenner Graham Beaumont die hem leerde hoe goede wijn te herkennen en waar je die haalt.

Moeizaam zaken doen

"Een mooie kwaliteitswijn kost echt niet veel meer dan een confectiewijn. Samen hebben we een heleboel verschillende wijnhuizen bezocht en ik heb ontzettend veel geleerd", vertelt de fotograaf. "Maar door de coronacrisis kunnen we zelf niet meer naar Frankrijk om wijn te proeven en te halen. Dan moet de wijn maar hierheen komen, dacht ik."

Hij benaderde wijnhuis Domaine Henry Pellé. Dat hij graag zaken wilde doen. "Dat ging best moeizaam. Fransen zijn anders dan Nederlanders. Ik wilde 10.000 euro vooruit betalen. Als Nederlander maakt het je dan niet uit of een klant een bekende naam is: geld is geld. Maar die Fransen zijn trots, ze willen hun wijn niet aan iedere importeur verkopen. En toen ze op mijn site keken, kwamen ze op de site van een fotograaf."

Wijnliefhebbers

Met hulp van een exportconsultant van de Franse ambassade lukte het: het wijnhuis ging overstag. De eerste pallets wijn werden verscheept.

Heslenfeld: "Ik was al ondernemer en van huis uit ben ik jurist. Dat helpt. Maar hier komt veel bij kijken, zoals transport en opslag en een website. En je hebt een accijnsvergunning nodig. Dat duurt normaal weken, maar na wat telefoontjes hielp de douane me gelukkig supersnel. Die zagen de urgentie ook wel. Anders zou ik helemaal geen inkomsten hebben gehad in die beginperiode."

De klanten komen vooral uit het eigen netwerk van Heslenfeld. "Het zijn liefhebbers die bereid zijn 15 euro voor een fles te betalen. Ze kennen de wijnstreek Menetou-Salon en weten dat het goed spul is. Bovendien zijn mensen in coronatijd meer bereid om anderen te helpen."

Het was wel spannend om zo'n omslag qua werk te maken, vertelt hij. "Nu ben ik opeens retailer. Ik verkoop een-op-een aan klanten, dat is heel anders dan fotoboeken maken en fotograferen."

Financiën

Heslenfeld kan nog niet van de wijnimport leven. "Maar het zorgt er wel voor dat ik niet keihard inteer op mijn spaargeld. Mijn inkomsten uit fotografie daalden naar nul. Nu kan ik een deel van de rekeningen betalen en ik ben lekker bezig. Ik wil niet stilzitten."

Ook als hij straks weer in het buitenland kan fotograferen wil Heslenfeld doorgaan met zijn wijnimport. "Op kleine schaal. Ik ben niet van plan om een grote wijnimporteur te worden", zegt hij. "Maar een combinatie is prima. Ik vrees dat er minder interesse is voor workshops in het buitenland. Veel mensen zijn angstiger geworden door het coronavirus, ze durven denk ik niet meer zo maar diep de Afrikaanse bush in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljard voor omscholing in derde steunpakket

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van