Scale-up PeelPioneers (zelfbenoemd schillenboer van de 21ste eeuw) bestaat nog maar vier jaar en haalde vorige week een investering van tien miljoen binnen. Hoe? Met een multidisciplinair team en door schaalbaar te zijn.
De drie oprichters van PeelPioneers ontmoetten elkaar zo’n vier jaar geleden tijdens een netwerkevent. Deze week werd bekend dat de circulaire scale-up tien miljoen binnengehaald heeft voor de bouw van een nieuwe fabriek. Zo snel kan het gaan. Mede door het winnen van startup-prijzen als de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI).
Circulaire sinaasappelschillen
Sytze van Stempvoort liep met het idee rond om iets te doen met de enorme reststroom aan sinaasappelschillen. Zelf sinaasappelsap persen in de supermarkt wordt steeds populairder, maar levert enorm veel afval in de vorm van schillen op. Met zijn scheikundige achtergrond zag Van Stempvoort in dat het verbranden hiervan pure waanzin is, en dat de schillen verwerkt kunnen worden tot voedingsingrediënten zoals aroma’s, kleurstoffen en vezels. Maar zijn idee kreeg pas echt vorm toen hij engineer Lindy Hensen en bedrijfskundige Bas van Wieringen tegen het lijf liep. Hun verschillende achtergronden en expertises bleken en gouden combinatie.
Serieus geldbedrag
Van Wieringen: “We zijn begonnen in een loods in Amsterdam waar we op een paar kleine gehuurde machientjes aan het pielen waren. We verwerkten toen twee kliko’s aan schillen per dag.” De startup was in deze tijd erg afhankelijk van subsidies en prijzengeld en deed onder andere mee aan de RDI. Van Wieringen: “We besloten hieraan mee te doen omdat er een serieus geldbedrag te winnen is. Van deze €20.000,- die we uiteindelijk ook echt wonnen, hebben we een testopstelling aangeschaft. Een hele concrete volgende stap, waarmee de eerste investeerders binnen gehaald konden worden.”
Regionaal en internationaal netwerk
Maar hun deelname aan de RDI bracht PeelPioneers meer dan prijzengeld alleen. “Het heeft ons ook hele waardevolle contacten opgeleverd, zowel op regionaal als internationaal niveau,” aldus Van Wieringen. Zo komt het Brabantse netwerk van Rabobank erg van pas bij de huidige ontwikkelingen rondom de nieuw fabriek in Den Bosch, maar helpt de bank PeelPioneers ook bij hun eerste stappen naar het buitenland. Van Wieringen: “Ik heb deze week nog contact gehad met Rabobank Spanje en Frankrijk.”
Duurzame doeners
Het is dan ook geen toeval dat de nieuwste investering van tien miljoen mede afkomstig is van Rabobank. Samen met onder andere het Ministerie van Economische Zaken en het Nationaal Groenfonds vormt de bank een consortium van ‘duurzame doeners’ waarmee ze in duurzame en circulaire startups en scale-ups investeren.

Schaalbaarheid
Van twee kliko’s aan verwerkte schillen per dag, doet de scale-up nu 40.000 kilo op dagbasis. Straks in de nieuwe fabriek wordt dat aantal nog eens verdrievoudig naar 120.000 kilo. Van Wieringen: “Een olympisch zwembad vol. Elke dag.” De nieuwe fabriek wordt zeven keer zo groot als de huidige en daarmee de grootste schillenfabriek van Europa. Naast het multidisciplinaire team is dit een andere belangrijke factor voor succes volgens Van Wieringen: schaalbaarheid.
Zijn tip voor onder ondernemers en startups luidt dan ook: “Zorg ervoor dat je idee vanaf de start schaalbaar is, zodat je net als wij snel kunt groeien.”
Daarnaast ziet hij veel startups alleen hun product en technologie testen. “Terwijl het minsten zo belangrijk is om je verdienmodel te testen. En doe dat niet pas als je product af is, maar zo snel mogelijk.”
Heb jij ook een innovatie waarmee je hét verschil maakt in de maatschappij? Schrijf je dan nu in voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020.