Overheid moet beslissen

Amsterdamse ondernemers voelen niks voor handhaven op mondkapje

29 september 2020 16:19 Aangepast: 29 september 2020 16:24
Mustafa Gencaslan ziet het niet zitten om te handhaven op mondkapjes. Beeld © RTL Z

Dringend advies van het kabinet: in grote steden zouden winkels hun klanten moeten verplichten om een mondkapje te dragen. Kleinere winkeliers staan niet te springen.

Grote supermarkten als Albert Heijn en Jumbo en Hema ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen in de winkel.

Afstandsregels

Ze laten de keus aan klanten of zij dit daadwerkelijk doen. "We ontzeggen klanten de toegang niet als ze een mondkapje weigeren", zei directeur van branchekoepel CBL Marc Jansen vanochtend tegen RTL Z.

Maar hoe zit het met de zelfstandige ondernemers in bijvoorbeeld de hoofdstad? Die staan niet te springen om klanten te weigeren zonder mondkapje, of om ze überhaupt aan te spreken op afstandsregels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote steden roepen op: draag mondkapje in winkels en publieke ruimtes

'De overheid moet beslissen'

Ze kan mensen niet verplichten om met een mondkapje op in haar winkel te komen, vindt Rehana Khurshid van Le Paris Fashion. "Ik vind dat mensen dat zelf mogen bepalen. Je zou kunnen checken of ze er een op hebben als ze naar binnen lopen, maar ik kan dat niet, ik kan dat niet controleren."

Mustafa Gencaslan, van Bloemactief Ali, is het roerend met haar eens. "Dat kan ik toch niet doen, iemand een mondkapje verplichten?"

Hij gebaart en trekt zijn schouders op. "De overheid moet beslissen. Zij moeten zeggen: het is voor ons samen belangrijk, het is voor onze gezondheid, draag een mondkapje!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch mondkapjesplicht? 'Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel'

'Druk met mijn zaak'

Nee, niet alle mensen houden zich aan de coronamaatregelen, ziet Ton de Langen, van Foto De Boer. "Maar ik ga ze daar niet op aanspreken. Daar heb ik geen tijd voor en geen zin in. Ik ben gewoon druk met mijn zaak, dat is voor mij het belangrijkste."

Als er een keer 6 in plaats van 5 mensen in zijn winkel staan, 'dan is dat maar zo'. "Maar als er nou een hele familie binnenkomt en die hebben één pasfotootje nodig, dan vraag ik de rest wel of ze even buiten willen wachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van