Het worden weer pittige maanden voor de horeca. Binnen is minder plaats en buiten is het te koud. De terrasverwarmer biedt uitkomst. Ook de consument slaat ze in voor in de tuin.
Verkoper van terrasverwarmers Harold Knoops uit Mierlo heeft een goed jaar, hij draait er niet omheen. De verkoop op dit moment? "Wel 2,5 tot 3 keer zoveel als vorig jaar."
Knoops richt zich met zijn zaak Harco Trading zowel op de zakelijke markt als op particulieren. Aan die laatste doelgroep verkoopt hij normaal veruit het meest, en nu al helemaal.
Buiten zitten bij koud weer
"De grootste toename zie je echt bij de gewone consument." Die willen bij koud weer toch buiten kunnen zitten, omdat binnen zitten met vrienden of familie een groter besmettingsrisico met zich meebrengt.
Ook horecabedrijven kloppen bij hem aan. Die zoeken naar oplossingen om in deze lastige tijd nog genoeg te verdienen. "De normale capaciteit is gehalveerd, dus er wordt buiten meer ruimte gemaakt om alle klanten een plek te bieden." Daar horen vaak ook (meer) terrasverwarmers bij.
In maart razend populair
Eigenlijk begon de terrasverwarmertrend al in maart. Knoops: "Een hele hoop dingen waren dicht en op vakantie gaan kon ook niet. Mensen wilden toch buiten dingen doen, dus dan maken ze het thuis maar gezellig."
Eurom, producent en verkoper, ziet dezelfde trend als Knoops. Begin maart, aan het begin van de coronacrisis, liep het storm. De verwarmers waren bijna uitverkocht.
Veilig buiten
"Mensen wilden toch andere mensen in de tuin ontvangen en dat veilig doen. Het was natuurlijk vroeg in het voorjaar, dus nog te koud, waardoor mensen besloten: ik zet een terrasverwarmer neer", zei een woordvoerder van het bedrijf eerder tegen EditieNL.
Ook nu, voor de herfst, gaat het dus weer hard, ziet Knoops. En niet alleen door corona, zo signaleert hij. "Ik zie steeds meer mensen die zonnepanelen hebben. Die denken: alles wat ik overdag teruglever aan het net, kan ik ook gebruiken voor een terrasverwarmer."
Maar niet alle terrasverwarmerverkopers draaien het hele jaar als een zonnetje dankzij de coronacrisis. Verkoper van infraroodverwarmers Wardenaar richt zich puur op de zakelijke markt: evenementenbedrijven, horeca. En die markt had het extra zwaar in het begin van de coronacrisis.
Verkoopseizoen in duigen
"Het terrasverwarmerseizoen begint normaal in maart. Maar in maart, april en mei was het juist rustig. Horeca moesten dicht en wilden niet meer investeren, daarvoor was het allemaal te onzeker", vertelt eigenaar Marco van der Bilt. Ook evenementen gingen niet door.
Horecabedrijven evenementenbureaus die normaal terrasverwarmers kopen bij Wardenaar bleven deels weg.
Tij keert
Maar dat tij lijkt nu langzaam te keren. Van der Bilt: "Ik zie wel een inhaalslag. We verkopen niet extreem veel meer, maar horeca willen wel weer investeren om toch nog een beetje rendement te halen."
Wie echt massaal aankloppen? Bierbrouwers. "Die zetten complete pleinen vol met tenten en daar willen ze terrasverwarmers bij. Die verkopen we aan hen, daarin zien we echt een toename."
Milieuvervuilend
Milieuclubs en groene partijen zien de trend met lege ogen aan. Tien terrasverwarmers (met een vermogen van 2000W) die een half jaar lang vier uurtjes per dag aanstaan verbruiken evenveel CO2-uitstoot als een huishouden in 2 jaar tijd, stelt Milieucentraal.
Het ligt er maar net aan wat je aanschaft, zeggen beide ondernemers. Knoops adviseert vooral goed vooronderzoek te doen naar verschillende terrasverwarmers. "Er is ontzettend veel bagger te koop. Verwarmers die veel energie verbruiken en weinig warmte afgeven bijvoorbeeld."

Van der Bilt sluit zich daarbij aan. "Je hebt van die mooie (zwarte) panelen, daar gaat 3000 watt in, maar het gevoel wat je ervan krijgt is 1000 watt. Andere terrasverwarmers die licht geven doen dat beter."
Volgens de ondernemer is er onevenredig veel aandacht voor de milieueffecten van terrasverwarmers. Niet op het terras maar in bedrijfshallen is grote milieuwinst te behalen, stelt Van der Bilt.
Bedrijfshallen veel energieslurpender
"Er zijn bedrijfshallen in Nederland die in hun eentje net zoveel energie verbruiken als alle terrassen in Amsterdam bij elkaar." Met andere verwarmers kun je al een hoop energie besparen, stelt de ondernemer.
Desalniettemin heeft hij een advies voor horeca-ondernemers en evententenbureaus. Zij doen er goed aan om naast terrasverwarmers ook timers aan te schaffen die reageren op beweging. Daardoor gaan ze alleen aan wanneer dat nodig is.
Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook kostenbesparend. Iets wat juist die branches goed kunnen gebruiken.