Het gaat niet goed met de evenementenbranche. Grote locaties als de RAI en Carré moeten mensen ontslaan. Maar het gaat juist wél goed met de online evenementen.
Vanwege de coronacrisis zijn veel evenementenlocaties niet gevuld met beurzen en bedrijfsevenementen, maar juist angstvallig leeg.
Online colleges druk bezocht
Bij RAI Amsterdam zijn de zorgen zo groot, dat het bedrijf bijna een derde van het personeel wil ontslaan, zo'n 125 mensen. Bij het Amsterdamse theater Carré verdwijnen 15 van de 60 banen. En ook bij evenementencomplex Ahoy wordt hard ingegrepen.
Daar staat tegenover dat bedrijven die online evenementen organiseren en hosten gouden tijden beleven. Neem het Haagsch College, dat - de naam zegt het al - met onder andere journalisten en hoogleraren colleges organiseert. Normaal in theaters en in Nieuwspoort; na de uitbraak van corona vooral online.
"Als mensen bij je in de zaal komen, kun je berekenen hoeveel je daar ongeveer aan over houdt", zegt oprichter Freek Ewals tegen RTL Z. "Als een zaal uitverkocht is, houd je er ongeveer dit en dit aan over."
Nooit uitverkocht
Met een online college is dat natuurlijk heel anders, zegt hij. "Je opstartkosten zijn iets hoger omdat je met name afhankelijk bent van techniek en dat ook moet inkopen. Maar de opbrengsten... Uiteindelijk is er natuurlijk geen zaal die beperkt hoeveel mensen kunnen kijken, want online raakt het nooit uitverkocht. Er kunnen bij wijze van spreken 17 miljoen mensen een kaartje kopen."

Een goed voorbeeld van hun online succes is het college van Rutger Bregman (De Correspondent) dat ze hosten. Met 18.000 mensen die een kaartje kochten, was het een schot in de roos.
Elke kijker betaalde 7,50 wat Haagsch College zo'n 135.000 euro omzet opleverde.
Speakers op hard
Ook evenementenbureau Fjuze (Healthy Fest, de Luchtmachtdagen, het Nationale Vuurwerk) is overgeschakeld naar online evenementen, zegt eigenaar Klaas Rohde. "We proberen de spectaculaire beleving van een event ook online terug te brengen. Het is niet een kwestie van een paar camera's neerzetten, de stream de wereld in slingeren en het werkt wel."
Wat je maakt en uitzendt, moet supergoed zijn en bijzonder, vindt hij. "Mensen moeten het gevoel hebben dat ze iets meemaken dat ze niet elke dag krijgen. We willen bij wijze van spreken de kijkers thuis vragen om het licht uit te doen, de speakers op hard te zetten en zo het evenement mee te beleven."
Mix van online en offline
Of online evenementen echt booming blijven, daar zijn Ewals en Rohde nog niet uit. Nu pikken bezoekers het nog omdat het niet anders kan, maar uiteindelijk, op de middellange termijn, willen ze gewoon weer fysiek aanwezig zijn bij een evenement.
Waarschijnlijk ontstaat er in de toekomst een mix van online en offline, is hun verwachting. Daarbij kan een online seminar bijvoorbeeld dienen als opwarmertje voor het event zelf; of kunnen thema's van een evenement later online verder worden uitgewerkt.
Het idee is dat dat er toch wel van was gekomen de komende jaren - de coronacrisis heeft de ontwikkeling alleen in een stroomversnelling gebracht.