Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Duurzame dwarsdenkers gezocht

Het is alweer de 18e editie van de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Door corona in een iets andere vorm dan voorheen, maar het doel is onveranderd: duurzame bedrijven helpen groeien en samen de wereld een stukje mooier maken.

Ondernemers met innovatieve oplossingen die er echt toe doen kunnen zich tot 19 oktober 2020 inschrijven om kans te maken op de RDI. Er zijn drie categorieën: Voedsel & landbouw, Circulaire economie & klimaat en Vitale gemeenschappen & zorg.

De prijs

De prijs? Een geldbedrag van €20.000,-. “Maar dat is zeker niet alles,” vertelt Mazdak Zareei, partnership manager bij Rabobank. “Natuurlijk helpen we de winnaars bij hun financiering, we zijn tenslotte een bank, maar we brengen ze ook in contact met ons brede netwerk. Daarnaast helpen we door kennis vanuit de bank met hen te delen. Er komt dus echt een langdurige samenwerking voort uit het winnen van de prijs.”

Dat geldt overigens niet alleen voor de winnaars. Alle ondernemers die zich inschrijven voor de prijs kunnen in contact blijven met Rabobank. “Ze kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan andere challenges vanuit Rabobank en we kunnen ze in contact brengen met onze lokale banken en partners. Uiteraard alleen als ze dat willen.”, aldus Zareei.

Deelname eisen

Om mee te mogen doen aan de RDI moeten de ondernemingen wel aan een aantal voorwaarden voldoen, vertelt Matthijs Ewoldt, adviseur duurzaamheid bij Rabobank. “Alleen Nederlandse bedrijven kunnen meedoen met innovaties van maximaal drie jaar oud, die liefst al wel de proof of concept-fase voorbij zijn. Daarnaast moeten het innovaties zijn waarvan wij het idee hebben dat ze echt groot kunnen worden. Én de innovaties moeten natuurlijk bijdragen aan een beter wereld.” Als voorbeeld noemt Ewoldt het Nederlandse bedrijf Kipster dat in 2018 de RDI won en nu de ‘groenste’ kippenstal ter wereld is met uitbreidingsplannen naar België, Duitsland en zelfs de VS.

Drie rondes

Het traject van de RDI bestaat uit drie selectierondes en anders dan in voorgaande jaren zullen die dit jaar allemaal online plaatsvinden. Wel zal het (digitale) contact vanuit Rabobank intensiever zijn dan voorheen. Uiteindelijk zullen er 9 innovaties doorgaan naar de finale.

Finale online te volgen

Op donderdag 26 november wordt besloten welke drie (in elke categorie één) finalisten met de prijzen naar huis gaan. Deze finale zal live te volgen zijn via de online kanalen van RTL Z. Ook zal RTL Z een televisie-uitzending aan de finale van de RDI wijden.

Heb jij een innovatie waarmee je hét verschil maakt in de maatschappij? Schrijf je dan nu in voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020.