Bedrijven vragen advies

Accountants hebben werk in overvloed door steunpakketten

02 september 2020 13:57 Aangepast: 02 september 2020 15:30
Kantoorpersoneel aan het werk op de Zuidas in Amsterdam in januari 2020. Beeld © ANP

Waar menig bedrijf worstelt om het hoofd boven water te houden, hebben accountantskantoren tot nu toe weinig te klagen over de coronacrisis. "Klanten hebben ons deze tijd hard nodig."

Waar de meeste bedrijven blij zijn als ze niet al te veel omzet verliezen dit jaar, groeit de omzet bij accountants en advocatenkantoren in 2020 nog wel, verwacht ABN Amro.

Weliswaar is de 2 procent groei een stuk lager dan voorgaande jaren, maar er is groei en dat geldt voor geen enkele andere bedrijfstak in de dienstensector. Gemiddeld krimpt de omzet dit jaar met 6 procent, meldt de bank in een rapport over de sector.

"Dit najaar verwachten we nog veel extra advisering te moeten doen."

Omzet op peil gebleven

"De omzet is inderdaad goed op peil gebleven, onze klanten hebben ons deze tijd hard nodig", vertelt Mariëlle Meulensteen, manager marketing en communicatie bij DRV Accountants & Adviseurs. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 59,2 miljoen euro. 

Bij branchegenoot BDO een soortgelijk beeld. "Ondanks het feit dat de coronacrisis grote impact heeft op het Nederlandse bedrijfsleven en de economie, ligt onze omzet tot nu toe in lijn met de door ons gestelde doelstellingen", meldt woordvoerder Marlieke van Rens aan RTL Z.

Druk najaar

"We hebben enorm hard gewerkt rond de maatregelen van de overheid, om klanten goed te begeleiden", zegt Meulensteen. "Dit najaar verwachten we nog veel extra advisering te moeten doen." 

De reden is het derde steunpakket van de overheid, dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemer in de problemen? Zo werkt de nieuwe coronasteun

Advies over overnames

Het drukst zijn de afdelingen met gespecialiseerde diensten zoals advies op overnamegebied en strategie. Bij de laatstgenoemde afdeling kloppen bedrijven aan die in zwaar weer zitten en hopen met een verandering het tij te keren. 

De specialisten van de overname-afdeling worden juist ingehuurd door bedrijven die nu op overnamepad zijn. "In bepaalde sectoren zijn nu kansen om bedrijven te kopen die het zwaar hebben", legt Meulensteen uit. 

"We zijn afhankelijk van hoe het bij klanten gaat, of zij hun rekeningen kunnen blijven betalen."

Reorganiseren of niet?

"En rondom personeelsbeleid speelt nu heel veel", vult zij nog aan. Veel bedrijven aarzelen of ze gebruik moeten maken van de hulp van de overheid, zoals de NOW.

Bedrijven die minder omzet hebben door de coronacrisis, krijgen een deel van de loonkosten gecompenseerd door de overheid. "Vraag je dat aan of ga je reorganiseren", schetst Meulensteen het dilemma. 

Ondanks de grote vraag naar accountantsdiensten, verwacht ABN Amro dat de branche ook last zal krijgen van de algehele economische malaise.

"We zijn afhankelijk van hoe het bij klanten gaat, of zij hun rekeningen kunnen blijven betalen", aldus Meulensteen. Het bedrag op die rekeningen is overigens gelijk gebleven, de tarieven zijn niet aangepast, verzekert zij.

Ook bij BDO is er nog geen vuiltje aan de lucht, aldus Van Rens. "Wel zien wij bij onze klanten dat bepaalde sectoren onevenredig geraakt worden door de coronacrisis", laat ze weten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van