Via non-covidverklaring naar soa-testen

Vaccinatiebureau versnelt plannen om uit te breiden door corona

03 september 2020 06:16 Aangepast: 03 september 2020 07:18
Non-covidverklaringen boden even verlichting voor Vaccinaties op Reis. Beeld © Getty

Wat doe je als door corona je markt vrijwel volledig wegvalt, tot zo'n 5 procent van vorig jaar? Dan haal je de plannen die je toch al had om je ook op andere markten te richten versneld uit de kast.

Vaccinaties op reis is een commercieel bedrijf dat zich richt op vakantiegangers die op reis gaan naar landen waar je bepaalde vaccinaties nodig hebt, zoals tegen hepatitis A of buiktyfus.

Maar begin dit jaar kwam corona en het aantal reizen naar verre landen, waarvoor je vaak één of meerdere vaccinaties nodig hebt, daalde mede door lockdowns drastisch.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 90 procent omzetverlies voor reisbureaus tijdens lockdown

Logistiek

De eerste twee à drie maanden besloten ze het aan te kijken, vertelt eigenaar Rogier Hoogenbosch. Vanaf juni begon de vraag weer een beetje aan te trekken. Dat vergde nogal wat op het terrein van de logistiek voor Vaccinaties op Reis, want sommige landen vragen een non-covidverklaring van reizigers.

De eisen verschillen per land, bij de één mag er niet meer dan 48 uur zitten tussen het moment dat de test is gedaan en dat je op het vliegtuig stapt. Dat zorgt dat er haast bij is voor Vaccinaties op Reis. Andere landen geven wat meer speelruimte.

Griekenland

De laatste paar weken was er nogal wat vraag van Nederlanders die op vakantie gingen naar Griekenland. Voor dat land had je namelijk een verklaring nodig dat je geen corona hebt. Dat zette wel wat zoden aan de dijk, maar het maakte bij lange na niet alle omzetverlies goed.

Vanaf vandaag vervalt die Griekse eis, zodat helaas voor Vaccinaties op Reis een flink deel van dat kleine stukje dat het wist te compenseren weer in rook opgaat. "Vanaf zaterdag stelt China weliswaar een non-covidverklaring verplicht, maar daarbij gaat het zeker niet om de zelfde reizigersaantallen als naar Griekenland", aldus Hoogenbosch.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zorgsector in financiële problemen door coronacrisis'

Werkgerelateerd testen

Vaccinaties op Reis heeft nog wel een paar kleine troeven, legt Hoogenbosch uit. Zo is een deel van de medewerkers gedetacheerd bij GGD’s.

Verder zijn er nog altijd verklaringen dat je geen corona hebt nodig voor bijvoorbeeld werknemers die op een boorplatform werken of de bemanning van een cruiseschip. Al met al zit het bedrijf echter tot nu toe nog maar op circa 5 procent van de omzet van vorig jaar. Verdere omzetcijfers geeft Hoogenbosch niet.  

Nog geen verre reizen

Hoogenbosch heeft nog geen medewerkers hoeven te ontslaan, maar ze worden wel minder ingehuurd. Het valt volgens hem niet te voorspellen hoe de komende maanden zullen uitpakken voor zijn bedrijf.

"Het lijkt nog heel ver weg dat Nederlanders weer veel verre reizen gaan maken", vreest Hoogenbosch.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fitbit herkent helft coronagevallen al voor symptomen'

Andere diensten

Er lagen al plannen om de dienstverlening naar andere terreinen uit te breiden. Dat wordt nu naar voren gehaald. Zo wil Hoogenbosch zich met Vaccinaties op Reis ook gaan richten op testen voor soa’s en op andere bloedonderzoeken.

"Dat moet de inkomstenstroom van het bedrijf stabieler maken.". Belangrijk bij de plannen is dat Vaccinaties op Reis een eigen laboratorium heeft.

Dit jaar zeker verlies

Voor de diversificatie van het bedrijf moet wel worden geïnvesteerd, tussen de 150.000 en 200.000 euro, aldus Hoogenbosch. Hij denkt dat het bedrijf dit jaar zeker verlies zal lijden.

"De markt is zo beweeglijk dat de omzet met sterke pieken en dalen verloopt en het is lastig om het personeel steeds te vragen om flexibel te zijn en mee te bewegen met de behoefte", zegt hij. "Maar de onderneming heeft in de voorbije jaren een buffer opgebouwd dus we verwachten de crisis met elkaar gezond door te komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van