Keihard geraakt

Bijna 90 procent omzetverlies voor reisbureaus tijdens lockdown

01 september 2020 05:49 Aangepast: 01 september 2020 05:50
Tijdens de coronacrisis heeft de reisbranche het heel zwaar. Beeld © ANP Foto

Niet alleen de horeca kreeg het zwaar te verduren in het tweede kwartaal, ook de omzet van reisbureaus maakte een vrije val. De reisbranche zette 89,2 procent minder om dan in dezelfde periode in 2019.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het eerste kwartaal kreeg de reisbranche ook al een omzetdaling van bijna 20 procent te verwerken.

Geen uitzondering

De hele zakelijke dienstverlening in Nederland had het zwaar in het tweede kwartaal, met een omzetverlies van 18,5 procent. Binnen de sector waren de verschillen aanzienlijk. Naast reisbureaus deden ook reclamebureaus slechtere zaken en zetten 30,7 procent minder om.

Marktonderzoekers en opiniepeilers moesten het met een vijfde minder omzet doen.

Uitzendbureaus en andere arbeidsbemiddelaars liepen 16,6 procent omzet mis. De zogenaamde flexbranche voelt een crisis altijd als eerste en dat was ook het geval tijdens de lockdownperiode.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omzet horeca halveerde in tweede kwartaal door corona

Een stuk minder slecht ging het in de accountancy, bij belastingadviseurs en administratiekantoren. Zij moesten de eerste omzetdaling in vijf jaar incasseren, van 1,9 procent. Ook architecten en ingenieursbureaus zetten iets minder om.

Uitzondering

Positieve cijfers waren er ook in april, mei en juni, namelijk voor advocaten, notarissen en andere rechtskundige dienstverleners. Zij zetten 2 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ondanks dat het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening nog steeds heel laag is, ligt het niveau in het derde kwartaal alweer een stuk hoger dan in het tweede kwartaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van