Ga naar de inhoud
'Niet alle bedrijven overeind houden'

Derde steunpakket economie wordt kleiner, maar gaat langer duren

Beeld © ANP HH / Peter Hilz

Het derde noodpakket om de economie te steunen in de coronacrisis zal kleiner van omvang zijn dan de voorgaande twee pakketten. Wel loopt de steun door tot volgend jaar zomer.

Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Het kabinet is dicht bij overeenstemming over de nieuwe plannen. Eind deze week of volgende week wordt het plan gepresenteerd.

De derde ronde van het steunpakket gaat naar verwachting lopen tot volgend jaar zomer. De eerste twee steunpakketten waren slechts een paar maanden van kracht. Met het plan zijn wederom miljarden gemoeid.

'Veel
Lees ook:
'Veel bedrijven moeten deel NOW-steun terugbetalen aan UWV'

Minder bedrijven, minder geld

Minder bedrijven kunnen echter een beroep op doen op de regeling, ook gaan de bedragen omlaag. Alleen nog bedrijven die echt niet zonder overheidssteun kunnen, zouden nog steun kunnen krijgen.

Daarbij zou het gaan om onder meer de horeca, evenementenbranche en cultuursector.

Artikel
Lees ook:
Artikel over burn-out herroepen

NOW

De bestaande NOW-regeling loopt tot 1 oktober. In het derde steunpakket komen alleen nog bedrijven die minimaal 30 procent van hun omzet hebben verloren in aanmerking voor steun. 

Op dit moment krijgen bedrijven die minstens 20 procent van hun omzet hebben zien verdampen steun. Verder betaalt de overheid nu nog tot maximaal 90 procent van de salarissen in geraakte bedrijven. Dat gaat echter in stappen omlaag, naar 80 en 70 procent. Het AD spreekt zelfs van een verlaging naar 60 procent.

Over andere regelingen, zoals Tozo, is nog niets bekend.

Personeel
Lees ook:
Personeel onterecht op straat door coronacrisis? Dat kost je je imago als bedrijf

'Niet alle bedrijven overeind houden'

Tegen De Telegraaf zegt een ingewijde nog: "Je kunt domweg niet alle bedrijven overeind houden, sommige bedrijven zullen gaan omvallen".

Mkb'ers blijken overigens maar matig op de hoogte van financieringsmogelijkheden die er zijn. Zeker 1 op de 10 ondervraagden tast volledig in het duister als het gaat om externe financiering, bij 41 procent van de ondernemers schort het aan voldoende kennis over financiering.

Banken bereiden zich voor op coronaklap

01:59