Op zoek naar geld

Mkb'ers maar matig op de hoogte van financieringsmogelijkheden

26 augustus 2020 05:58
Veel ondernemers zitten in zwaar weer door de coronacrisis. Beeld © Robin Utrecht

Het is nog onduidelijk of de overheid na 1 oktober met een nieuw steunpakket komt voor het bedrijfsleven. Reden voor onder andere mkb'ers om zich ook te verdiepen in andere financieringsmogelijkheden. Dat blijkt hard nodig.

Mkb-financieringsplatform October liet onderzoek doen onder ruim 600 ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Daaruit blijkt dat zeker 1 op de 10 ondervraagden volledig in het duister tast als het gaat om externe financiering: zij zijn helemaal niet bekend met de mogelijkheden. Bij 41 procent van de ondernemers schort het aan voldoende kennis over financiering. 

Hoge tijdsdruk

Bijna de helft van de ondernemers is niet op de hoogte van de voorwaarden die verschillende financieringspartijen hebben. "Dat is zorgwekkend", vindt Luuc Mannaerts, directeur van October. 

"Zeker wanneer je bedenkt dat in de komende maanden talloze ondernemers op zoek gaan naar financiering vanwege de crisis. Nu banken voor bijvoorbeeld de horeca hun deuren dicht hebben gegooid, zullen deze ondernemers onder hoge tijdsdruk ergens anders geld moeten vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijven leenden bijna 19 miljard extra bij banken door coronacrisis

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel ondernemers niet of nauwelijks bekend zijn met de BKMB-C regeling die het kabinet tijdens de coronacrisis in het leven heeft geroepen. Die regeling houdt in dat banken die een lening verstrekken, staatsgarantie krijgen van de overheid voor bijvoorbeeld 80 of 90 procent. Daarmee is het risico om geld uit te lenen kleiner voor de bank.

Het percentage staatsgarantie is afhankelijk van de omzet van de onderneming. 

Garantstelling

De premie voor deze Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) werd in april verlaagd van 3,9 procent naar 2 procent. Hierdoor werd het voor ondernemers goedkoper om geld te lenen. 

Minder dan de helft van de ondervraagden (38 procent) weet dat er zo’n garantstelling bestaat. Van alle ondernemers die de regeling kennen, heeft ruim zestig procent de garantstelling aangevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al 103.000 ondernemers kregen uitstel van bank voor aflossen lening

"Van de ondernemers die de BMKB-C regeling kennen, doet dus ruim de helft een aanvraag. Groeit de bekendheid, dan groeit ook het aantal aanvragen en het vertrouwen", stelt directeur Mannaerts.

Terugbetalen

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken zit het anders. Hij zei begin deze maand dat ondernemers nu juist even wachten met financiering aanvragen, omdat ze bijvoorbeeld rekening houden met economisch zwaar weer in het najaar en het aflopen van de steunmaatregelen van de overheid.

Buijink: "Ondernemers gaan minder nieuwe leningen aan omdat ze niet weten of zij een investering terug kunnen verdienen of extra schuld wel kunnen terugbetalen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van