Rotterdam en Amsterdam

Winkelbranche luidt noodklok over mondkapjesplicht: 'Levenswerk te gronde gericht'

20 augustus 2020 12:39 Aangepast: 20 augustus 2020 12:55
Winkelend publiek in Rotterdam. Beeld © Ramon van Flymen

Branchevereniging Inretail maakt zich grote zorgen over de mondkapjesplicht in sommige gebieden in Rotterdam en Amsterdam. Winkeliers zouden weer massaal hun omzet zien dalen, soms wel tot 40 procent.

"De situatie in Rotterdam en Amsterdam is weer terug op het dramatische niveau van drie maanden geleden", schrijft de belangenclub. Op deze manier zou het levenswerk van ondernemers 'te gronde worden gericht'.

Omzet veel lager in getroffen gebieden

Inretail is niet te spreken over de gang van zaken bij het nemen van het besluit. "Het plotseling invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag niet meer gebeuren. Ondernemers zijn belanghebbend en hebben recht op betrokkenheid bij beslissingen met grote gevolgen."

Hoe groot die gevolgen zijn is volgens de organisatie haast niet te onderschatten. In Rotterdam zouden de omzetten de afgelopen weken rond de 55 procent liggen van dezelfde periode vorig jaar. In andere steden is dat al 70 tot 90 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Mondkapjesplicht grote steden: 'Even wennen, maar het moet lukken'

'Onevenredig geraakt'

Een woordvoerder van Inretail zegt dat er twee weken geleden al direct mails binnenkwamen, waaronder van ondernemers met winkels binnen en buiten een mondkapjesgebied. "Opeens ging het veel slechter bij een van de winkels, daar is maar een reden voor aan te wijzen."

In een brief aan de burgemeester van Rotterdam winden de ondernemers er geen doekjes om: "Ondernemers voelen zich onevenredig geraakt en kapot gemaakt, want hun klanten bezoeken nu andere winkelgebieden en gaan nog meer het online winkelen. De gemeente lijkt getroffen ondernemers tot op heden aan hun lot over te laten."

Begrip en verzet

De ondernemers schrijven er begrip voor te hebben dat maatregelen nodig zijn, maar verzetten zich tegen de mondkapjes omdat de noodzaak daarvan niet aangetoond zou zijn en de effectiviteit ook niet.

Er wordt op dit moment gewerkt aan een gelijksoortige brief naar de Amsterdamse burgemeester, zegt de woordvoerder. Ook daar wordt het bestuur kwalijk genomen dat er te weinig oog is voor de moeilijke situatie waarin ondernemers zich bevinden. "Ik heb geen empathie gehoord voor ondernemers", zegt de woordvoerder van Inretail.

Geen compensatie

Gisteren is er in Rotterdam al een gesprek geweest tussen de winkeliers en locoburgemeester Bert Wijbenga. Voor de winkeliers had dat gesprek in ieder geval niet de gewenste uitkomst.

Zij wilden financiële compensatie of een eind aan de mondkapjesplicht. Wijbenga liet na afloop weten dat de mondkapjes zeker tot 31 augustus verplicht blijven, maar de gemeente biedt geen compensatie voor de gemiste omzet. Wel zou er bij de regering worden gelobbyd voor een compensatieregeling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van