Ga naar de inhoud
Menukaart op je mobiel

QR-code maakt comeback door corona: 'Van 1 code per maand, naar 30.000 per dag'

Met een QR-code een menukaart inzien, eten bestellen en betalen of zelfs de verplichte registratie van persoonsgegevens in de horeca regelen. Al sinds 15 jaar is hij in ons straatbeeld te vinden, maar juist coronatijd maakte de QR-code populairder dan ooit. En dat biedt kansen voor ondernemers.

Juist nu menukaarten en contant geld het liefst zo min mogelijk worden aangeraakt vanwege mogelijk coronabesmettingsgevaar, biedt het scannen van een QR-code een uitkomst.

Een QR-code is een afbeelding die je met je mobiele telefoon kunt scannen, zodat je automatisch wordt doorgelinkt naar de desbetreffende website. Dit kan een webpagina zijn om de menukaart van een restaurant in te zien, of zelfs je bestelling op te plaatsen en betalen.

Ideaal voor de horeca

Maar ook vóór binnenkomst van het café of restaurant speelt het scannen van de code inmiddels een belangrijke rol in onze coronasamenleving. Gasten die nog geen reservering hebben, kunnen voor de deur al scannend hun bezoek aankondigen.

Via een formulier kunnen vervolgens persoonsgegevens worden ingevuld, evenals antwoorden op de verplichte gezondheidsvragen. “De code werkt ideaal voor de horeca", vertelt Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland aan RTL Z. "Wij merken dat juist nu de codes veelvuldig onder horecaondernemers worden gebruikt". 

De
QR-code in de horeca
De menukaart maakt steeds vaker plaats voor een QR-code

Kansen voor ondernemers

Die vele nieuwe toepassingen zorgen voor een piek in de populariteit van de code. "Nog nooit was de vraag naar QR-codes zo groot", zegt David Rusman van GratisQRcode.nl.

Hij begon zijn bedrijf dat gratis codes genereert zo’n 10 jaar geleden. "Toen kregen we heel sporadisch, eens per maand de aanvraag voor een enkele QR-code. Sinds de corona-uitbraak in maart liep dit aantal razendsnel op naar wel 15.000 aangevraagde codes per dag. Inmiddels hebben we zelfs de 30.000 aanvragen per dag aangetikt."

Scan-apps 

Een QR-code scannen kan eenvoudig met de camerafunctie van vrijwel elke smartphone. Je kunt ook een van de vele QR-scanner apps gebruiken. Sinds corona schieten deze apps als paddenstoelen uit de grond. In de App Store zijn er inmiddels bijna honderd te vinden.

Op sterven na dood

Deze plotselinge populariteit is opvallend voor iets dat al geruime tijd bestaat. De QR-code ziet al in 1994 het levenslicht als alternatief voor de klassieke streepjescode. En sinds zo’n 15 jaar maken veelal bedrijven gebruik van de code, vooral in hun marketinguitingen.

Toch bleef een echte doorbraak uit. "De QR-code was tot voor kort een eenzame dood gestorven, vooral omdat veel mensen niet wisten wat ze ermee aan moesten", legt David Rusman. "Het scannen van de code zat simpelweg niet in ons systeem, en dat is nu compleet anders."

'Scannen met je camera is het veiligst'

Toch zitten er nog steeds potentiële nadelen aan QR-codes voor consumenten. Maar dit gebeurt vooral als je de code scant met een scan-app. "Je bent dan in feite overgeleverd aan of de app-bouwer z’n zaakjes goed op orde heeft", legt Rusman uit. "Het komt voor dat apps het niet zo nauw nemen privacy of je willen bestoken met advertenties."

Maar er is een manier om daar ver van te blijven. "Scan de code dan gewoon alleen met je camerafunctie. Dat is het veiligst en de kans op vervelende advertenties het kleinst." 

Bron: RTL Z