Nieuwe serie op RTL Z

Humberto Tan: 'Eigenlijk ben ik een laffe ondernemer'

17 augustus 2020 16:32 Aangepast: 18 augustus 2020 06:23
Humberto Tan (l) op bezoek bij Andre Rieu Beeld © RTL

Humberto Tan bezocht voor een nieuwe serie op RTL Z 12 Nederlandse topondernemers. Een geheim hebben ze volgens Tan niet: "Iedereen zoekt alsmaar naar die geheimen van het succes. Wat me duidelijk is geworden is dat het eigenlijk vooral gewoon doen en keihard werken is."

Het is een ondernemend baasje die Humberto Tan. In een week met de door hem te presenteren finale van Holland’s Got Talent en de start dinsdagavond van de uitzendingen van 'Humberto Onderneemt' is hij op weg naar zijn oude werkgever BNR voor een interview over 'een selfmade man zijn'. 

Veel klussen

Ondertussen is hij aan de slag als voorzitter van een commissie bij de KNVB die met een plan moet komen voor de aanpak van racisme op het voetbalveld, liggen er plannen klaar bij RTL voor een nieuw evenement dat hij graag wil organiseren en komen er opdrachten binnen voor fotoshoots die hij als fotograaf ' die de hobbystatus is gepasseerd' graag oppakt.

Vrijdag presenteert hij als iedere week op Radio 1 een nieuwsshow, er zijn wat afspraken om bij twee (waarschijnlijk virtuele) congressen het dagvoorzitterschap binnen te halen en dan investeert hij nog in wat bedrijven en onroerend goed.     

'Ik zie op veel plaatsen kansen. En waarom zou ik ze laten liggen?'

Kans op kans

"Ik zie op veel plaatsen kansen", zegt Tan. "En waarom zou ik ze laten liggen? Laatst was ik in Rwanda met een fotoklus voor het toeristenbureau. Ik moest een serie maken over gorilla’s en een over de big 5. Maar ik zag drie andere mooie onderwerpen. Die heb ik ook meteen verkocht."

Voor het televisieprogramma op RTL Z bezocht hij onder meer André Rieu, Corendon-eigenaar Atilay Uslu, Coolblue-baas Pieter Zwart en de oprichter van Picnic-supermarkt Joris Beckers.

"Ze hebben allemaal zo hun eigen kracht. Bij Atilay vond ik dat zijn bescheidenheid. Bij Joris Beckers zijn enthousiasme, bij Pieter Zwart zijn onderbuikgevoel en daarbij de 'doe het maar gewoon'-instelling."

Just do it

"En daar herken ik me wel in. Ik zei ook altijd 'just do it' tegen mezelf maar in het Nederlands is die slogan eigenlijk beter. Je moet er ook gewoon bij blijven."

Tan studeerde rechten maar beklom als presentator bij de publieke en vervolgens commerciële omroep de maatschappelijke ladder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Humberto Tan en Ruud Gullit strijden met KNVB tegen racisme

Pakken en stoelen

Nu lijkt soms alles wat hij doet een succes te worden, maar dat is niet waar. Zijn kledinglijn ‘Humberto’ is ten onder gegaan. De ooit tot best geklede man van Nederland begon in 2003 met het mannenmodemerk onder zijn naam.

Maar ruim tien jaar later, tegelijk met het succes van zijn carrière als Late Night-presentator, raakte de klad erin als kleermaker.

Tan was een samenwerking gestart met de Nederlandse pakkenmaker Van Gils om Humberto wat hoger in de markt te zetten. "Maar dat was geen goede deal", zegt Tan nu. "De pakken waren te duur. Daar kwam bij dat ik geen tijd meer had me ermee te bemoeien. Ook had ik geen team dat alles over kon nemen. Dus ik ben er helemaal mee gestopt toen."

Tan had in die jaren zijn naam ook gekoppeld aan nogal oubollige fauteuils van het merk Prominent. "Het was echt 65-plus waar ze de stoelen aan verkochten. Ze wilden een jonger publiek trekken en dus kwam er een Humberto-serie. Maar mijn naam had er geen toegevoegde waarde."

Joris Beckers van Picnic en Humberto Tan Joris Beckers van Picnic en Humberto Tan
'De Humberto-pakken die we maakten, waren veel te duur'

Laffe ondernemer

Tan noemt het leerzame ervaringen maar vindt het ook niets in vergelijking tot de ervaringen van de ondernemers die hij voor de televisieserie sprak. "Ik ben een hele laffe ondernemer. Want ik heb bij RTL een salaris. En ik neem vrijwel nooit het financiële risico bij mijn plannen."

"Zo heb ik ooit Let’s Dance bedacht, een dansevenement, maar ik wilde dat vrij klein houden en in Paradiso organiseren. Toen zei RTL dat we naar de Ziggo Dome moesten. Zij namen het risico van het groots aanpakken. Zo vond ik het ook niet erg dat ik er minder mee verdiende dan als ik het zelf organiseerde.”  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Humberto Tan blokkeert volgers na racistische reacties

Geen sales nodig 

De laatste jaren is Tan veel meer actief als fotograaf. En net als zoveel dingen in zijn professionele leven is dat toch ook weer onverwacht een drukke activiteit geworden.

"Ik had het altijd als hobby en het heeft een vlucht genomen toen ik Het Perfecte Plaatje won.", zegt hij over het televisieprogramma waarin amateurs zo mooi mogelijke foto’s maken. "Maar ik had totaal niet het plan waar wat mee te gaan doen. Het gebeurt dan gewoon.”

Hij wordt inmiddels gesponsord door Canon en krijgt opdrachten van bladen, bedrijven en verkoopt foto’s die hij op sociale media zet. "Het helpt als je 375.000 volgers hebt. Ik hoef niet aan sales te doen." 

Humberto Onderneemt is vanaf dinsdag 18 augustus om 20.30 te zien op RTL Z. En later terug te zien bij Videoland en op RTL 7

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Humberto Tan maakt nieuw programma voor RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van