Nieuwe corona-maatregelen

Zzp'ers willen compensatie bij verplichte quarantaine

12 augustus 2020 16:03 Aangepast: 12 augustus 2020 18:22
Beeld © Getty Images

Zzp'ers zijn ongerust over de quarantainemaatregelen van het kabinet. Vooral zelfstandigen zonder personeel die niet thuis kunnen werken, zullen bij een verplichte thuisisolatie veel inkomsten mislopen. Zzp-belangenorganisaties maken zich zorgen, zo blijkt uit een rondgang van RTL Z. Zij pleiten voor 'passende compensatie'.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verraste gisterenavond met het voorstel voor een verplichte quarantaine. Mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest  op corona, moeten straks bij wet verplicht in quarantaine.

Ook mensen die in zogenoemde 'oranje gebieden' in het buitenland zijn geweest moeten twee weken thuis blijven, bij terugkomst. De overheid wil dat kunnen afdwingen, om te voorkomen dat mensen de regels negeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: quarantaine verplicht na nauw contact met coronapatiënt

Ingrijpende gevolgen

Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor de inkomsten van zzp'ers. Mensen die in loondienst zijn krijgen, voor zover zij geen bewuste risico's hebben gelopen, in principe gewoon doorbetaald. Een zzp'er die niet kan werken heeft geen inkomsten.

Voor een deel is dat het risico van het zelfstandig ondernemerschap, benadrukken de zzp-organisaties. Maar deze situatie is zo uitzonderlijk, dat de samenleving dat risico moet helpen dragen.

In gesprek met ministerie

Onder meer PZO, FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland willen daarover in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken.

"Het is van groot belang dat mensen zich aan die quarantaine kunnen houden", vult Charles Verhoeff, voorzitter van Zelfstandigen Bouw aan."Zeker mensen in de bouw, die niet achter een computertje hun geld kunnen verdienen, moeten dan een passende compensatie krijgen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien."

Noodzaak tot compensatie

De noodzaak van een verplichte quarantaine snapt Verhoeff wel degelijk, maar zonder steun gaan mensen zich er niet aan houden, denkt hij.

"Wij hebben nodig dat mensen zich aan die quarantaine kunnen houden. Dan moet je zo reëel zijn om te weten dat je mensen niet zonder inkomsten thuis kunt laten zitten."

Tozo is een optie

Ook Maarten Post van ZZP Nederland verwacht dat de overheid met een vorm van compensatie komt. "Je kunt als zzp'er geen aanspraak maken op loondoorbetaling, werktijdverkorting of iets anders. Ik kan me goed voorstellen dat het kabinet dan zegt: we stellen de Tozo open voor deze mensen", laat hij desgevraagd weten.

De Tozo is de huidige steunmaatregel voor zzp'ers, een maandelijkse uitkering van zo'n 1000 tot 1500 euro, afhankelijk van je situatie. Die loopt vooralsnog per 1 oktober af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB: steun alleen de zzp'er die het echt nodig heeft

Niet testen

"Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor zzp'er je bent", zegt Roos Wouters van de Werkvereniging. "Je kunt wel vaker twee weken ziek zijn, daar bouw je dan een buffer voor op. Maar je meldt je pas ziek als je je dat kunt permitteren."

"Als je zzp'er bent die het nu al zwaar heeft, dan denk je misschien: ik laat me maar even niet testen. Wouters vindt dan ook dat er compensatie moet komen voor die zzp'ers die de twee weken niet op eigen kracht kunnen doorstaan.

Geen draagvlak

Verhoeff is het daarmee eens. "Het is van groot belang dat mensen zich aan die quarantaine kunnen houden. En je kunt niet van mensen verwachten dat mensen thuis blijven zitten zonder inkomsten, om dit te gaan doen.

Dan creëer je dat er geen draagvlak ontstaat en dan creëer je ook dat de maatregel niet wordt nageleefd, met alle gevolgen van dien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van