Ga naar de inhoud
Ondernemen over de grens

Nederlandse ondernemers in Italië: hopen op lastminute boekingen

Saskia Bakker en Dmitri Bolland van OlivArancio met hun zoon in de olijfgaard van hun agriturismo. Beeld © OlivArancio

In veel Europese landen loopt het aantal coronabesmettingen weer op en worden de maatregelen strenger. En dat doet de nog amper opgekrabbelde toerismesector pijn. RTL Z spreekt Nederlandse ondernemers in het buitenland over hun situatie. Vandaag: Italië: “De meeste mensen gaan minder ver weg.”

Italië werd begin dit jaar hard getroffen door het coronavirus. In totaal overleden er meer dan 34.000 mensen aan het coronavirus, daarmee heeft het land de meeste slachtoffers in Europa.

Nu hoor je nog vrij weinig over corona in Italië. Het aantal besmettingen stijgt bijna overal in Europa, behalve daar.

Aantal
Zie ook:
Aantal besmettingen stijgt bijna overal in Europa, maar niet in Italië

Last minute

"Hopelijk krijgen we de komende weken nog wat lastminuteboekingen", zegt Pieter Witschge, die samen met zijn vrouw Barbara op de grens van Piëmonte en Ligurië een kleinschalige camping heeft: Tenuta Squaneto.

Ook Saskia Bakker, die samen met haar partner Dmitri Bolland camping RioRequesa en agriturismo OlivArancio in Ligurië heeft, hoopt dat juist vanwege het lage aantal besmettingen in Italië vakantiegangers alsnog besluiten naar Italië te gaan. 

Liever dichter bij huis

Sinds het land op 3 juni weer de grenzen opende voor toeristen blijft het aantal vakantiegangers achter bij vorig jaar.

De meeste kampeerders uit Noord-Europese landen als Nederland, België en Duitsland kiezen ervoor om dichter bij huis te blijven, zegt Witschge.

Vakantiegangers moeten twee of drie dagen rijden naar ons, als je dan vanwege corona toch weer terug naar huis moet, dan is het wel ver, zegt Annet Scholten, die samen met haar partner Rosanne Zito en diens zus Roberta Piazza Azzurra runt in Ostuni in Apulië, in de hak van de Italiaanse laars.

Camping voor de helft vol

De camping van Witschge is nu voor ongeveer de helft bezet. Ze hebben er zelf voor gekozen om de tenten wat verder van elkaar af te laten staan, zodat campinggasten meer ruimte hebben. Er is overigens ook niet genoeg vraag om meer tenten te plaatsen, zegt Witschge. Normaal gesproken zit de camping in de zomermaanden vol.

Ook Scholten zegt dat er is gekozen om de helft minder mensen toe te laten op de camping. De drie huisjes die op het terrein staan kunnen wel gewoon worden gehuurd.

De afgelopen weken hebben ze twee keer tegen mensen moeten zeggen dat er geen plek meer was op de camping. Verder zijn de laatste weken van juli en de eerste week van augustus zoals altijd de drukste, maar voor de rest van augustus zitten ze nog lang niet vol.

Ondernemers
Lees ook:
Ondernemers in Spanje: 'Tweede golf is ramp voor toerisme'

'Mensen durven niet naar camping'

Ook camping RioRequesa, van Bakker en haar partner, is niet meer dan de helft bezet, terwijl er anders in juli en augustus niets meer bij kan. "Veel mensen durven blijkbaar niet naar een camping", zegt Bakker. Op het terrein staan ook houten huisjes, met eigen douche en wc, maar ook die verhuren slecht en dat verbaast haar.

De afgelopen tijd zijn er veel annuleringen geweest en lang niet alle gaten zijn weer opgevuld. Voor augustus zijn er nog wel wat reserveringen voor de huisjes.

'Veel inkomsten misgelopen'

Bij de agriturismo die Bakker beheert, naast de eigen camping, is dichter bij de kust, er is zelfs uitzicht op zee. Omdat het coronavirus al in februari van zich liet horen, stopten mensen toen al met boeken, vertelt ze.

Inmiddels zijn er wat wat gaten opgevuld, maar nog niet allemaal. Normaal zitten de kamers van OlivArancio van half mei tot eind september zo goed als vol.

Wat meer Italianen

Er kwamen dit jaar wel meer Italianen, twee keer zoveel als normaal, vertelt Scholten. Nederlanders blijven wel veruit de grootste groep.

Ook bij Bakker kwamen meer mensen uit Italië, maar ze komen alleen voor weekenden. Zelfs in augustus, traditioneel de vakantiemaand voor Italianen, vullen ze maar een paar nachtjes in.

'Dit jaar maar vergeten'

We hebben op social media wel ons beleid aangekondigd, waarbij we meer afstand houden op de camping, maar daar is nog weinig uit voortgekomen, vertelt Witschge. Hij hoopt de komende weken nog wat lastminuteboekingen te krijgen. Verder hebben ze zich er maar bij neergelegd dat het geen goed jaar is.

Ook Scholten heeft tegen haar mede-ondernemers gezegd dat ze dit jaar maar moeten vergeten.

Bakker heeft met haar partner om de inkomsten wat aan te vullen nog 90 pakketten met eigen olijfolie en limoncello, die ze ook zelf maken, verkocht aan gasten en oud-gasten.

Campingondernemers
Zie ook:
Campingondernemers in Frankrijk: 'Eigen sanitair is nu groot voordeel'

Steun

Aan financiële steun van de Italiaanse overheid kreeg zij twee keer 600 euro, die moet ze ook nog delen met de eigenaren van een B&B, waarmee ze een gezamenlijke onderneming hebben. Wel kon de hypotheek heel makkelijk worden opgeschort. “Dat ging echt heel snel.” 

Het Italiaanse steunpakket is te verwaarlozen, aldus Witschge. Hij hoopt wel dat het EU-steunpakket op de wat langere termijn misschien nog voor wat extra steun kan zorgen.

Scholten dacht geen overheidssteun nodig te hebben, zodat deze ook niet is aangevraagd.

Weinig
Zie ook:
Weinig Nederlanders, meer Duitsers op Duitse camping en in hotel
Dit is een artikel van