Tozo

Stufi moet genoeg zijn: geen coronasteun voor studerende ondernemer

29 juli 2020 05:58 Aangepast: 29 juli 2020 10:51
Megan van Vuuren Beeld © MvV

Studenten met een goedlopende onderneming moeten hun coronasteun terugbetalen, want de regeling blijkt niet voor hen bedoeld. Het overkwam dansschoolhouder en student Megan van Vuuren. 

De 25-jarige Van Vuuren startte haar dansschool Dance Studio On Fire zo’n vier jaar geleden. Het was haar grote droom. Nu vreest ze voor het voortbestaan, omdat ze naast haar bedrijf ook nog studeert.

Tozo

Zoals bij zoveel ondernemers hakte de coronacrisis er flink in bij Van Vuuren. Ze was dan ook dolblij met de steunmaatregelen van het kabinet. Ze vroeg de Tozo aan, ofwel Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers.

Met deze speciale bijstandsregeling voor zzp'ers kunnen ondernemers hun inkomsten aanvullen tot het sociaal minimum. Dat is zo’n 1000 euro voor alleenstaanden, voor mensen met een gezin 1500 euro. 

“De Tozo was echt mijn vangnet. Daarmee heb ik het kunnen redden”, zegt ze in gesprek met RTL Z. Haar vaste lasten, zoals de huur en energiekosten, lopen allemaal door. Ook besloot ze de docenten, die als zzp'er voor haar dansschool werken, zoveel mogelijk door te betalen.  

Studiefinanciering

Vorige week kreeg Van Vuuren plotseling een brief, waarin stond dat ze de ontvangen uitkering binnen zes weken moet terugbetalen. Reden: studenten onder de 27 jaar kunnen geen uitkering krijgen. In plaats daarvan kunnen ze gebruik maken van de studiefinanciering.

De dansschoolhouder studeert namelijk ook nog. Van Vuuren raakte een paar jaar geleden geblesseerd, waardoor ze een tijdje geen dansles kon geven. Ze besloot daarom weer te gaan studeren, om nog ergens op terug te kunnen vallen. Over twee maanden rondt ze de opleiding Communicatie en Multimedia Design af. "Maar ook daarna blijft mijn voornaamste ambitie de dansschool."

"Ik vind dat fundamenteel oneerlijk."

De Tozo-uitkering is gebaseerd op de zogeheten Participatiewet. In die wet staan de regels over wie recht heeft op een bijstandsuitkering en aan welke voorwaarden je dan moet voldoen. Studenten hebben sowieso geen recht op een bijstandsuitkering. Van hen wordt verwacht dat ze studeren en dus aanspraak maken op studiefinanciering. 

Geen steun voor student-ondernemer

De Tozo volgt dezelfde lijn: wie een bedrijf heeft en ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling, krijgt geen steun. "Ik vind dat fundamenteel oneerlijk", reageert SP-Kamerlid Frank Futselaar op het verhaal van student-ondernemer Megan van Vuuren.

Megan aan het werk in haar dansstudio. Megan aan het werk in haar dansstudio.

"Het is heel moeilijk uit te leggen. Je hebt bijvoorbeeld twee ondernemers. Allebei 24 jaar, beide een grafisch bureau. Maar eentje studeert er nog bij. En die vist achter het net", zegt hij tegen RTL Z. 

Futselaar vroeg toenmalig staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) om de Tozo toch open te stellen voor studerende ondernemers

Lening in plaats van gift

Studenten die aanspraak kunnen maken op studiefinanciering zijn wat Van Ark betreft onvergelijkbaar met 'ondernemers die voor hun inkomen volledig afhankelijk zijn van hun bedrijf of zelfstandig beroep', antwoordde zij op Kamervragen van de SP. Ondernemen tijdens een studie wordt meer als bijverdienste gezien.

Het maakt voor het kabinet niet uit dat de studiefinanciering een lening is en de Tozo een gift die mensen niet hoeven terug te betalen. Een speciale regeling voor studerende ondernemers is te ingewikkeld en die komt er dus ook niet. 

Futselaar: "Het antwoord is een rigoureus 'nee'. Terwijl er geen goed argument is waarom niet. Begrotingstechnisch zal het echt niet zo heel veel verschil maken, zoveel studenten met een goed draaiende onderneming zijn er niet. Ik begrijp best dat de Participatiewet zo is ingericht dat niet elke student een bijstandsuitkering kan krijgen, maar de huidige situatie was niet voorzien bij de totstandkoming van die wet."

'Niet anders dan andere ondernemers'

Van Vuuren hoopt dat haar dansschool de coronacrisis overleeft. "Ik werk zeker fulltime aan de school. Niet alleen de lessen, maar ook de administratie en boekhouding. Dat ik studeer maakt mij niet anders dan andere ondernemers."

Onduidelijk hoeveel ondernemers getroffen worden

Het is niet duidelijk hoeveel studerende ondernemers in de problemen komen door deze situatie. De Kamer van Koophandel houdt dit niet bij. Ben jij zelf student en ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Neem contact op met onze redactie, via sam.trompert@rtl.nl

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van