Ga naar de inhoud
Ondernemen over de grens

Campingondernemers in Frankrijk: 'Eigen sanitair is nu groot voordeel'

Chris Schepers van Place de la Famille. Beeld © Place de la Famille.

In veel Europese landen loopt het aantal coronabesmettingen en de bijbehorende maatregelen weer op. En dat doet de nog amper opgekrabbelde toerismesector pijn. RTL Z spreekt Nederlandse ondernemers in het buitenland over hun situatie. Vandaag Frankrijk. "Normaal zit ik voor 90 procent vol, nu misschien maar voor 20 procent."

Nederlanders die in Frankrijk een camping, hotel of appartementen hebben merken duidelijk de invloed van het coronavirus. Voor de één geldt dat wel meer dan voor de ander.

Zo is camping Le Rotja in Fuilla, tegen de Pyreneeën (op 35 kilometer van Perpignan) maar voor zo'n 20 procent bezet, vertelt Wim van der Vlies, die samen met zijn partner Marzenka de eigenaar is.

Het is nu heel rustig terwijl de camping normaal gesproken in deze tijd van het jaar voor 80 tot 90 procent bezet is, aldus Van der Vlies.

Zo worden reisadviezen voor landen bepaald

01:44

Eigen sanitair scoort

Er is wel veel vraag naar stacaravans met eigen sanitaire voorzieningen. Maar de belangstelling voor de gewone kampeerplekken valt tegen, zegt Van der Vlies. 

Ook Loes Schepers, die samen met haar man Chris Place de la Famille heeft, ziet dat eigen sanitair een groot voordeel is, nu met corona.

Op Place de la Famille staat negen volledig uitgeruste safaritenten met eigen sanitair. Verder zijn er nog twee gîtes, een soort vakantiewoningen. 

Ruimte

Place de la Famille zit nu vol. Dat geldt ook voor de drie chambre d'hôtes (hotel of bed and breakfast) en vier gîtes van Domaine Caraman, die Marian van den Akker met haar man Wil bezit in Montréal d'Aude (zo'n 20 kilometer van Carcasonne).  

'We merken hier niet zo veel van het coronavirus", zegt Van den Akker. In de regio wonen weinig mensen en de gasten hebben veel ruimte op het terrein. Daar is blijkbaar behoefte aan, denkt zij. "Het is in ons voordeel dat mensen plekken ontwijken waar veel anderen zijn."

Schepers benadrukt dat er bij Place de la Famille in het kader van corona veel aan is gedaan om gasten buiten vakantie te laten vieren. Zo zijn er speurtochten georganiseerd en adviseert Schepers ze niet naar grotten te gaan.

Minder tussenstops naar Spanje

Eerdere jaren was Domaine Caraman geregeld een tussenstop voor mensen die naar Spanje gingen. Nu is dat absoluut minder vaak zo, vertelt Van den Akker.

Toeristen komen nu eerder terug uit Spanje, merkt Van der Vlies. Zijn camping ligt vlak bij de grens met de Spaanse regio Catalonië, waar het aantal besmettingen snel oploopt. Voor Barcelona is zelfs code oranje gegeven.

Weinig
Zie ook:
Weinig Nederlanders, meer Duitsers op Duitse camping en in hotel

Niet veel meer Fransen

De daling van het aantal Nederlandse toeristen wordt nauwelijks goedgemaakt doordat Fransen nu meer in eigen land op vakantie gaan. De toeristische trekpleisters zijn druk, vooral met Franse kentekens, ziet Van der Vlies. Maar er komen maar weinig extra Fransen bij hem logeren.

Schepers vertelt dat veel Fransen op zoek zijn naar accomodaties voor een weekend. "Wij verhuren per week", zegt ze. "Verder willen Fransen vooral in augustus weg, en dat zitten wel al vol."

Slecht voorseizoen

Het seizoen begon niet goed. "In april, mei en juni hadden we veel afzeggingen, pas daarna kregen we lastminuteboekingen, vertelt Van den Akker.

Ze merkt dat gasten die eerst naar onder meer de VS, Israël, Denemarken of Italië wilden nu toch naar Place de la Famille komen.

Medio juni mochten campings en hotels open, maar 'in de eerste weken daarna hebben we een 'hele kleine omzet gedraaid', vertelt Van der Vlies. "We zijn ongeveer een derde van onze inkomsten kwijt", vult Schepers aan.

Overheidssteun

De Franse overheid komt ondernemers wel tegemoet. Zo is de afdracht van sociale lasten uitgesteld naar het eind van het jaar, zegt Schepers. Het zou haar niet verbazen als de afdracht helemaal niet meer hoeft te gebeuren. 

Van der Vlies zegt 1500 euro per maand te hebben gekregen, 'maar dat is niet veel'.

Voor Van Akker waren er geen speciale regelingen. "Omdat we zo kleinschalig zijn, we hebben geen mensen in dienst".

Ondernemers
Zie ook:
Ondernemers in Spanje: 'Tweede golf is ramp voor toerisme'

Wat brengt het naseizoen?

Schepers hoopt dat mensen die in juni niet zijn gekomen, dat alsnog in september doen. Maar tot nu toe lijkt het daar niet op: in het najaar zit ze nog niet vol.

Van der Vlies twijfelt of hij het seizoen moet verlengen door later dicht te gaan, voor vaste gasten die normaal in het voorjaar kwamen. Maar hij is bang dat in september, als de schoolvakanties voorbij zijn, er toch weer een lockdown komt.

Nederlandse
Zie ook:
Nederlandse ondernemers in Italië: hopen op lastminute boekingen
Dit is een artikel van