Ga naar de inhoud
Ondernemen over de grens

Ondernemers in Spanje: 'Tweede golf is ramp voor toerisme'

Margreet en Bert de Jong, ondernemers in Spanje. Beeld © Finca Alegria de la Vida

In veel Europese landen loopt het aantal coronabesmettingen weer op en worden de maatregelen strenger. En dat doet de nog amper opgekrabbelde toerismesector pijn. RTL Z spreekt Nederlandse ondernemers in het buitenland over hun situatie. Vandaag: Spanje. "Je kunt hier veilig op vakantie, daar steek ik mijn hand voor in het vuur."

De zorgen over het coronavirus in Spanje nemen toe. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt en veel Spanjaarden hebben het idee dat ze dichtbij een tweede golf zijn.

De Britten haalden Spanje van een veilige lijst met landen voor toeristen. Ook Nederland scherpte het reisadvies voor de regio Barcelona aan.

Spanje werd dit voorjaar al hard getroffen, maar op 21 juni werd een einde gemaakt aan de noodtoestand in het land.

Boekingen geannuleerd

"Vanaf de lockdown zijn al onze boekingen geannuleerd. In de afgelopen maanden was onze omzet nul", vertelt ondernemer Margreet de Jong. Samen met haar partner Bert runt ze bed and breakfast (B&B) Finca Alegria de la Vida in de buurt van Malaga.

Dat doen ze al 10 jaar zonder problemen, zegt De Jong. Er komen vooral Nederlanders en Belgen. Maar op dit moment is er geen Belg te vinden. Afgelopen 29 juni waren er weer voor het eerst wat Nederlanders. De boekingen trekken mondjesmaat aan.

Nederlandse
Zie ook:
Nederlandse ondernemers in Italië: hopen op lastminute boekingen

Hard voor gewerkt

De Jong en haar man leven van hun bedrijf, ze noemt de situatie dan ook een drama, maar zegt ook positief te blijven. "We hebben er zo hard voor gewerkt en dat doen we nog steeds." De afgelopen maanden was het teren op spaargeld en werken aan nieuwe campagnes en plannen.

Ook de Spaanse regering sprong bij, maar dat was volgens De Jong niets vergeleken met Nederland. "Ik kon er twee karren boodschappen van halen."

"Zonder toeristen is het hier een ghetto."

1100 kilometer

Een aanstormende tweede golf zou dan ook veel pijn doen, zegt de ondernemer. De reisbeperkingen die de Britten instellen zijn volgens haar te streng. "Mensen vergeten hoe groot Spanje is. Barcelona ligt hier 1100 kilometer vandaan."

Volgens de Jong kunnen vakantiegangers prima vertoeven op haar finca en in Andalusië. "Het is hier rustig en ontspannen, er zijn nauwelijks besmettingen. Het is hier veilig, daar steek in mijn hand voor in het vuur." Om die reden is de B&B in augustus ook volgeboekt.

Campingondernemers
Zie ook:
Campingondernemers in Frankrijk: 'Eigen sanitair is nu groot voordeel'

'Benidorm is een ghetto'

Ook in Benidorm was het de afgelopen maanden stil. "Zonder toeristen is het hier een ghetto", vertelt ondernemer Willem van der Jagt.

Hij runt al bijna 22 jaar Eetcafé Pinocchio in de badplaats, vooral populair onder zonminnende Belgen, Nederlanders en Britten. "95 procent van de mensen die hier zijn, zijn toeristen."

Van der Jagt verhuisde zijn café vlak voor corona naar een nieuwe locatie en investeerde daar veel in. "Het was echt even op de kiezen bijten de afgelopen tijd."

Weinig
Lees ook:
Weinig Nederlanders, meer Duitsers op Duitse camping en in hotel

Op halve kracht

Vanaf 1 juli is hij weer op halve kracht open. Het bezoek in de stad en het café is nog geen 30 procent van wat het was, weet Van der Jagt. Maar zo ineens kan het terras en de tent toch zo weer vol zitten. "Gisteren was het beulen."

Het kan de komende maanden alle kanten op. "Funest voor de sector", zegt de ondernemer. "Spanje heeft een knuffelcultuur, maar het is hier wel veilig."

Barcelona: dubieuze rust

Rigtmar Brandenburg, mede-eigenaar van Baja Bikes, zit wel middenin Barcelona. "Er hangt hier een dubieuze rust op straat", vertelt hij.

Na bijna 15 jaar goede zaken in de stad kwam half maart alles stil te liggen. "Zakelijk is het een ramp", aldus Brandenburg. De redding: inmiddels opereert het bedrijf, dat fietstours organiseert, in 175 steden, van Berlijn tot Volendam.

'Spanje kan zich geen lockdown permiteren' 

In de andere steden in Spanje waar de ondernemer actief is wordt ook nog wel gefietst, maar in Barcelona is alles geannuleerd. "Een tweede lockdown krijgen we denk ik niet, dat kan Spanje zich niet permitteren."

Er is volgens Brandenburg al nauwelijks geld om ondernemers te helpen. "We waren net een beetje opgekrabbeld, maar nu zijn we weer terug bij af. Onze gidsen hier zoeken al naar ander werk."

Dit is een artikel van