Ga naar de inhoud
Ondernemen over de grens

Weinig Nederlanders, meer Duitsers op Duitse camping en in hotel

Minder Nederlanders, meer Duitsers. Beeld © Vakantiehotel Der Brabander

In veel Europese landen loopt het aantal coronabesmettingen en de bijbehorende maatregelen weer op. En dat doet de nog amper opgekrabbelde toerismesector pijn. RTL Z spreekt Nederlandse ondernemers in het buitenland over hun situatie. Vandaag Duitsland. "In vorige jaren moest ik soms caravans wegsturen."

Het coronavirus leidt er niet alleen toe dat er minder Nederlanders naar Zuid-Europa gaan. Ook naar het veel minder hard getroffen Duitsland gaan we minder, merken Nederlandse ondernemers in het land. 

Voorheen caravans wegsturen

Het coronavirus zorgt ervoor dat we nu 40 tot 50 procent van het aantal gasten hebben als in andere jaren, vertelt Frans Wijnhoven. Hij heeft samen met zijn vrouw Camping Aumühle in het Duitse Schweppenhausen, een stukje onder Koblenz, niet ver van de snelweg naar het zuiden.

"En dan te bedenken dat we in andere jaren vaak vol zaten en soms wel 20 tot 30 caravans moesten wegsturen omdat er geen plek was", aldus Wijnhoven. 

Nederlandse
Zie ook:
Nederlandse ondernemers in Italië: hopen op lastminute boekingen

Minder mensen op doorreis

Er kwamen altijd vooral veel mensen die op doorreis waren, naar bijvoorbeeld Oostenrijk, Zuid-Duitsland, Italië of Kroatië.

Dat is nu veel minder en zo lijdt Wijnhoven, ondanks het feit dat hij niet in Zuid-Europa zit, er toch onder dat veel Nederlanders niet meer naar Zuid-Europa willen.

'Iedereen voorzichtig op zijn manier'

"De Nederlanders die voorheen naar Spanje, Italië, of naar buiten-Europa gingen, die gaan nu naar Duitsland, maar de mensen die eerder naar Duitsland gingen, die blijven nu in Nederland", aldus Rob Meurs.

Samen met zijn vrouw heeft hij Vakantiehotel Der Brabander in Winterberg, in het Sauerland. "Iedereen is voorzichtiger, op zijn eigen manier".

Vakantiekaart:
Zie ook:
Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

'Normaal tot en met oktober vol'

Der Brabander is een flink hotel, met honderd medewerkers. Deze week en de komende paar weken zit hij wel vol, maar hij weet niet hoe het er daarna uitziet. "Zonder corona waren augustus, september en oktober waarschijnlijk ook vol geweest", zegt hij.

Meurs organiseert zijn eigen busreizen, waarbij hij vooral mikt op ouderen. En die haken nu massaal af. Van die busreizen is nog maar 15 procent van het aantal gasten over, aldus Meurs.

Ondernemers
Zie ook:
Ondernemers in Spanje: 'Tweede golf is ramp voor toerisme'

Meer Duitsers

Karin Zwier merkt dat mensen boeken en daarna weer afzeggen, maar toch zit ze nu vrijwel geheel vol. Samen met haar partner runt ze hotel Zum Holländer Hof in Bad Arolsen, tegen Sauerland aan.

Verder komen er weliswaar minder Nederlanders, maar meer Duitsers. "Ze hebben het fietsen ontdekt, eindelijk", aldus Zwier. Ook Wijnhoven en Meurs merken dat er meer Duitsers komen die in eigen land op vakantie gaan, en zo de gaten die Nederlanders laten vallen opvullen. 

Zwier vertelt ook dat gasten van een nabijgelegen hotel bij haar komen eten, zowel 's middags als 's avonds. "De sfeer is hier toch wat gemoedelijker", geeft zij als verklaring.

Campingondernemers
Zie ook:
Campingondernemers in Frankrijk: 'Eigen sanitair is nu groot voordeel'

Overheidssteun

Zowel Zwier als Wijnhoven hebben gebruikt gemaakt van een aantal steunmaatregelen waar de Duitse overheid al snel mee kwam.

Kleine bedrijven tot 14 medewerkers kregen 9000 euro, aldus Meurs. Hij kreeg echter niets, omdat Vakantiehotel Der Brabander 'te groot' zou zijn.

Wél kon hij aanspraak maken op Kurzarbeit, bij ons bekend als NOW. Daardoor kreeg hij 60 procent van de uren die de meeste werknemers niet konden werken vergoed. In april was dat overigens 90 procent en in mei 75 procent.

Daarnaast heeft Meurs 800.000 euro geleend bij de Sparkasse, met een gesubsidieerd rentepercentage van 1 procent. Verder is de btw op eten voor zes maanden verlaagd van het hoge naar het lage tarief.

Zo wordt 'ons' mogelijke coronavaccin getest

03:22
Dit is een artikel van