Ga naar de inhoud
Compensatie loonkosten

Twee derde minder aanvragen voor overheidssteun bedrijven

Beeld © Robin Utrecht

Er zijn tot nu toe veel minder bedrijven die een beroep doen op de nieuwe NOW-regeling, waarbij de overheid een groot deel van de loonkosten op zich neemt. De teller staat op 30.797, terwijl dat bij de eerste NOW-regeling na twee weken al zo'n 97.000 was.

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. De cijfers zijn over de periode van 6 juli, toen de tweede aanvraagperiode voor NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) inging, tot en met afgelopen woensdag.

NOW
Zie ook:
NOW 2.0 van start: extra steun voor ondernemers, geen boete op ontslag

Tijdelijke noodmaatregel

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, oftewel de NOW, is dit voorjaar in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat werkgervers het loon van het personeel kunnen doorbetalen, ook op momenten dat er nauwelijks werk ligt en de omzet is opgedroogd. Op deze manier hoopt het kabinet massa-ontslagen te voorkomen.

De eerste regeling liep tot juni, maar is nu verlengd tot 1 oktober. Tot en met 31 augustus kunnen bedrijven een aanvraag indienen.

Waarom nu veel minder aanvragen?

Dat de teller nu pas op bijna 31.000 bedrijven staat komt volgens het UWV mede doordat bij NOW1.0, in maart, de crisis net was begonnen en de nood bij bedrijven hoog was. Nu zijn meer sectoren van het slot gegaan, waardoor er meer ruimte is om te ondernemen, aldus het UWV. 

NOW
Zie ook:
NOW 2.0: jouw vragen aan minister Koolmees beantwoord

Verder kan meespelen dat werkgevers nog tot eind volgende maand hebben om een aanvraag te doen. Bedrijven kunnen de beslissing dus nog even uitstellen, tot ze meer zicht hebben op de ontwikkeling van hun omzet, aldus het UWV.

Daarmee kunnen ze voorkomen dat ze later toch een deel van de vergoeding moeten terugbetalen.

Verschil NOW 1 en 2

Bij NOW 1.0 mochten bedrijven in de periode dat ze subsidie kregen niemand ontslaan om bedrijfseconomische redenen op straffe van een boete. 

Bij NOW 2.0 is dat versoepeld. Bedrijven die voor 20 of meer mensen een ontslagaanvraag indienen, worden 5 procent gekort op de NOW-uitkering. Dat is echter niet het geval wanneer er afspraken worden gemaakt met de vakbonden. 

Ontslagen?

Of er door deze versoepeling al meer mensen ontslagen worden, is nog niet duidelijk. In juni nam het aantal ww-uitkeringen niet toe, aldus het UWV. Met 300.600 lag het aantal ww-uitkeringen zelfs iets lager dan de 301.000 van mei.

In vergelijking met juni vorig jaar was er wel sprake van een toename, van 24 procent. De cijfers over juli worden pas op 20 augustus bekend.  

Bijna
Zie ook:
Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

FNV: geen gedetailleerd overzicht

Vakbond FNV heeft geen gedetailleerd overzicht van bedrijven waar mensen eruit moeten, zegt woordvoerder José Kager. Ze weet wel dat her en der voorbereidingen worden getroffen, maar soms gaat het om minder dan 20 mensen.

Van een aantal grote organisaties weten ze wel dat ze van mensen af willen, zoals KLM, de NS, Shell en Fokker. Ook hoort de vakbond vanuit hun achterban in welke sectoren het niet goed gaat, zoals de horeca en de evenementenbranche, niet goed gaat. 

Plukjes

Het is lastig om te zeggen of het lagere aantal NOW-aanvragen te maken heeft met bedrijven die mogelijk werknemers willen ontslaan, aldus Kager.

"Het zou natuurlijk kunnen dat alleen werknemers in groepjes van minder dan 20 worden ontslagen, maar dat zou ik geen goede zaak vinden", zegt zij.

Hoe zinvol is het om eisen te stellen aan noodsteun?

03:21
Dit is een artikel van