Rechter doet uitspraak

Choco-oorlog: Milka en Ritter Sport voeren strijd over vierkante vorm

23 juli 2020 06:14 Aangepast: 23 juli 2020 08:08
Een Ritter Sport winkel in Berlijn Beeld © Getty

Houdt het Duitse Ritter Sport het alleenrecht op de typerende vierkante vorm van zijn chocolade? Een rechter in Duitsland buigt zich vandaag over die vraag. Concurrent chocolademaker Mondelēz International, het bedrijf achter onder meer Milka, spande de zaak aan.

Ritter Sport staat bekend om zijn vierkantjes en maakt daar ook werk van. Het bedrijf beschermt het merk en de vorm met een patent. Dat patent is meerdere keren aangevallen, want ook bedrijven zoals Mondelēz willen graag vierkante chocolade maken.

De partijen stonden daarom al meerdere keren tegenover elkaar in de rechtszaal, steeds met nieuwe argumenten. In 2017 oordeelde een Duitse rechter voor het laatst dat Ritter Sport het alleenrecht op vierkante chocolade heeft.

Ritter Sport Ritter Sport

Zelfs zonder logo

Volgens een woordvoerder van Ritter Sport associëren klanten het bedrijf al jaren met die vorm. Zelfs als er geen logo op de verpakking zou staan, zouden ze het herkennen.

Een vorm patenteren mag ook in Duitsland, maar daar zijn strenge eisen voor. De vorm moet bijvoorbeeld zo onderscheidend zijn dat het feitelijk een merk is geworden.

Vierkant is te simpel

De makers van Milka vinden dat niet het geval. In de meest recente zaak noemen ze de vierkanten daar 'te simpel' voor. Chocolade is in essentie vierkant en zou daarom ook door concurrenten zo mogen worden gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van