Ga naar de inhoud
Ebay verkoopt alle verkoopsites voor 9,2 miljard dollar

Marktplaats krijgt een Noorse eigenaar

Marktplaats Beeld © ANP

De Nederlandse verkoopwebsite Marktplaats wordt verkocht aan het Noorse bedrijf Adevinta. De verkoop is onderdeel van een pakket: moederbedrijf Ebay verkoopt in één keer nog veel meer verkoopsites.

Het Amerikaanse Ebay verkoopt zijn advertentietak voor in totaal 9,2 miljard dollar. Onder die Classifieds adds Group vallen niet alleen Marktplaats, maar nog veel meer verkoopsites, vooral in Europa.

Koper is het Noorse bedrijf Adevinta. De Noren betalen de overnamesom voor 2,5 miljard in contanten en daarnaast krijgt Ebay een belang van 44 procent in Adevinta.

De
Zie ook:
De vijf spelregels van... Marktplaats

Waarde Marktplaats niet bekend

Ebay kocht Marktplaats in 2005 voor 225 miljoen euro. De partijen maken niet bekend hoeveel Marktplaats op dit moment afzonderlijk waard is.

Voor de vraag wat de overname betekent voor de gebruikers verwijst Marktplaats naar Ebay. Dat concern was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Adevinta de grootste

Door de transactie wordt Adevinta naar eigen zeggen de grootste partij ter wereld op het gebied van online advertenties. Adevinta is een afsplitsing van het eveneens Noorse bedrijf Schibsted.

Adevinta heeft een aparte notering aan de beurs van Oslo. Na het overnamenieuws schoot de beurskoers van Adevinta 37 procent omhoog. De koers van Ebay won gisteren bijna 2 procent en staat in de voorbeurshandel licht hoger.

Met
Zie ook:
Met deze 5 tips scoor je de beste deals op Marktplaats

'Prosus grijpt mis'

Vorige week meldde persbureau Bloomberg nog dat het in Amsterdam genoteerde Prosus ook belangstellling had voor Marktplaats en de rest van de Ebay-advertentietak. Prosus zou zelfs het hoogste bod hebben uitgebracht.

De overname door Adevinta betekent dat Prosus, als het inderdaad geïnteresseerd was, ernaast grijpt. Eerder dit jaar viste Prosus ook al achter het net in de overnamestrijd met de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com over diens Britse branchegenoot Just Eat.

Prosus was echter in gesprek over de volledige overname van de Classified Group, terwijl Ebay nu nog bijna de helft van de aandelen houdt. Dat was voor Prosus niet interessant, weet een ingewijde.

Activistische aandeelhouder

Ebay zette de advertentietak op de verkooplijst onder druk van de activistische aandeelhouder Elliot Advisor.

Dat is dezelfde aandeelhouder die bij AkzoNobel opdook en wilde dat dat concern onderdelen verkocht. Elliott Advisors denkt dat Ebay beter met de kernactiviteiten kan doorgaan en de andere onderdelen kan verkopen.

Vorig jaar maart werden alle sites die vallen onder de Classifieds Group van Ebay nog gewaardeerd op 8 tot 12 miljard dollar. Dat zou betekenen dat de overnamesom voor Ebay aan de onderkant van dat bedrag ligt.

Oproep: ben jij ook opgelicht op Marktplaats?

00:17
Dit is een artikel van