Op donderdag 11 juni werden tijden een virtuele finale de acht winnaars van de Blue Tulip Awards (BTA) 2020 bekendgemaakt. De komende weken worden alle acht winnaars geïnterviewd. Ze vertellen hoe en waarom hun innovatie ooit begon, wat het winnen voor de BTA voor hen betekent en wat hun stip op de horizon is. Deze week de winnaars in de categorieën Onderwijs en Mobiliteit.
Onderwijs van nu
Een eigen kind dat vastliep in het regulier onderwijs in combinatie met haar werk bij een educatief uitgever maakten dat Anouk Binkhuysen zo’n vier jaar geleden in actie kwam. Het basisonderwijs in Nederland moest beter kunnen!
Dit resulteerde in de winnende innovatie in de categorie Onderwijs: het gepersonaliseerde leerplatform Faqta, dat Binkhuysen samen met co-founders Jan van Wonderen en Wouter Delken startte en waarmee leerlingen zelfstandig en op hun eigen tempo leren over kennis van de wereld.
Het reguliere onderwijs is volgens Binkhuysen niet meer van deze tijd: “Het huidige basisonderwijs is nog altijd voor een heel groot deel klassikaal en nog maar relatief weinig digitaal. Dat is ook logisch want leerkrachten worden heel klassiek opgeleid.”
Maar door haar ervaring bij een educatief uitgever wist Binkhuysen dat de onderwijswereld niet per definitie de meest innovatieve wereld is. “Omdat ik weet hoe leerkrachten denken en werken ziet Faqta er van buiten niet heel anders uit dan bestaande leermiddelen, maar ondertussen eten we de oude methode op. Innovatie in het onderwijs gaat gewoon heel langzaam.”
Wat Faqta innovatief maakt is dat leerlingen zelfstandig en op hun eigen tempo leren. Met veel ruimte voor het ontwikkelen van hun talenten, die uiteraard per leerling verschillen. Gepersonaliseerd dus. Ook is er veel aandacht voor digitale geletterdheid en andere 21e eeuwse vaardigheden. De content bestaat uitsluitend uit video en is in samenwerking met mediapartners als de NTR en RTL gemaakt.
Binkhuysen is ontzettend blij met hun BTA: “Dit was de prijs die we echt het allerliefst wilden winnen: geen onderwijsprijs, maar een innovatieprijs. Het winnen hiervan is een bevestiging dat we goed bezig zijn. En niet alleen een bevestiging voor onszelf, maar ook voor onze investeerders en de scholen die al met Faqta werken, die voelen zich nu helemaal speciaal. Een hele fijne positieve impuls dus, die we goed konden gebruiken na de lastige corona-periode.”
“Deze drone is een superheld”
De heftige verhalen van zijn uit Syrië gevluchte vriend zetten Patrique Zaman in 2016 aan het denken. Hoe kon hij zijn steentje bijdragen aan deze problematiek? Hij belde met een reddingsorganisatie en hoorde waar deze tegenaan liep: ze hadden geen idee waar vluchtelingenboten zich bevonden doordat ze maar twee helikopters tot hun beschikking hadden. Meer helikopters aanschaffen is te duur en drones kunnen niet ver genoeg vliegen.
Deze kennis in combinatie met de ontwikkeling van een elektrisch vliegtuigje waar Zaman al mee bezig was, waren de start van Avy: de winnende innovatie in de categorie Mobiliteit.
Avy is een combinatie van een drone en een vliegtuig, die levens kan redden. “Eigenlijk is het een soort superheld”, aldus Zaman.
De superheld kan verder vliegen (zo’n 100 km) en meer gewicht dragen (2,5 kg) dan een normale drone en voldoet aan de strenge regels die Europa stelt aan drones die buiten het zicht van de bestuurder vliegen. Dit maakt dat Avy niet alleen geschikt is voor zoek- en reddingsactiviteiten, maar bijvoorbeeld ook voor natuurbeheer en medicatievervoer.
Er waren de afgelopen vier jaar meerdere momenten waarop Zaman op het punt stond de handdoek in de ring te gooien. “Ik heb me vooraf totaal verkeken op de complexiteit van wat we doen. Er is zoveel regelgeving rondom veiligheid, dus je kunt niet iets de lucht in sturen waarvan je niet 100% zeker weet dat het goed gaat.”
Wat het Zaman en zijn team ook niet gemakkelijk maakt is dat het zo nieuw is wat ze doen. Er bestond bijvoorbeeld nog geen protocol voor hun product. Wel voor de reguliere luchtvaart en ook voor drones, maar niet voor iets wat daar precies tussenin zit. Zaman: “Per januari 2021 gaat de nieuwe regelgeving in, die de EASA speciaal voor technologie als die van ons is opgesteld heeft.”
Het winnen van de BTA heeft het team van Avy nu al veel gebracht, vertelt Zaman: “Ten eerste is het supergoed voor de team-spirit, een bevestiging dat we goed bezig zijn. Maar naar buiten toe is het ook heel fijn, het versterkt onze positie richting investeerders en overheden. En tenslotte hebben we een heleboel nuttige contacten aan de BTA overgehouden: onze coach natuurlijk, maar we hebben ook nog volop contact met andere startups en potentiële klanten en investeerders.
Ga voor alle winnaars en meer informatie naar de website van de Blue Tulip Awards 2020.