'Plicht wordt goed nageleefd'

Belgische winkeliers over mondkapjesplicht: 'Geen politieagent'

11 juli 2020 15:21 Aangepast: 11 juli 2020 15:29

Wie in België wil shoppen is vanaf vandaag verplicht om een mondkapje te dragen. Belgische winkeliers steunen de plicht, maar willen liever niet optreden als politieagent. 

De Belgen moesten vanwege de coronacrisis al mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, maar die regel geldt vanaf zaterdag op meer plaatsen. 

Het gaat om winkels en ruimten binnen waar veel mensen samenkomen, zoals in supermarkten, musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen.

Corona maakt comeback

Het coronavirus was ook in België wekenlang op de terugtocht. Maar de afgelopen dagen is de daling van het aantal besmettingen gestagneerd en zelfs opgelopen. Daarom werd de nieuwe plicht versneld ingevoerd door de regering.

Volgens de autoriteiten kunnen de maskers in winkels helpen 'de bescherming van klanten en verkopers tegen het coronavirus te verbeteren'.

Winkelend publiek leeft na

Belgische media berichten zaterdag dat de plicht goed wordt nageleefd door het winkelende publiek. Ook de branchevereniging van winkeliers Comeos vindt dat de regels goed worden nageleefd. 

Onder Belgische retailers is veel steun voor de plicht, zo meldden de retailers eerder aan retailplatform Retail Detail. Maar met de sancties en handhaving zijn ze minder blij. 

Winkels kunnen sluiten

Belgen die de plicht niet naleven riskeren een boete van 250 euro en het beleid staat overheden toe winkels te sluiten waar de regels herhaaldelijk niet worden nageleefd. Onaanvaardbaar, vindt Comeos. De winkeliers vinden dat de verantwoordelijkheid bij de klant ligt.

"Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden die geen mondmaskers dragen of om iemand die geen mondmasker draagt, aan de deur te zetten", zegt de brancheorganisatie in een reactie. "Wij kunnen niet optreden als politieagent."

Geen agent

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo hoopt dat winkeliers niet zelf hoeven te handhaven. Comeos zegt nog in gesprek te zijn over de voorwaarden van het beleid met de regering om meer duidelijkheid te krijgen over de handhaving.

Supermarkten laten aan Het Laatste Nieuws weten ook achter de plicht te staan, maar benadrukken eveneens dat het personeel niet kan optreden tegen overtreders. 

"Onze mensen zijn geen politieagenten. Ze zijn al sinds maart hard aan het werk en staan niet te springen om er nóg een taak bij te nemen", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van