Ook tuinders staan achter acties

'Brede steun' voor blokkades en protesten van boeren

11 juli 2020 11:49 Aangepast: 11 juli 2020 11:52
Boerenprotest in Den Haag Beeld © ANP

Blokkades bij distributiecentra en protesten in Den Haag. Veel boeren steunen de acties van protestgroepen in de afgelopen dagen. En dat zijn ook niet-melkveehouders. 

Er is brede steun onder zowel veehouders, akker- en tuinbouwers, zeggen de NOS en boerenvakblad Nieuwe Oogst op basis van een peiling onder boeren.

In totaal vulden ruim drieduizend boeren een vragenlijst in. Nederland telt in totaal zo'n 30.000 rundvee-, varkens- en pluimveehouders en zo'n 18.000 tuinders en akkerbouwers.

'Ook niet-melkveehouders steunen acties'

De onderzoekers noemen het opvallend dat de steun onder niet-melkveehouders nagenoeg net zo groot als onder melkveehouders. 

Vooral melkveehouders deden in de afgelopen dagen mee aan de acties. De boeren protesteren al maanden tegen plannen van het kabinet die de uitstoot van stikstof moet beperken. 

Eiwitarm voer

In de afgelopen periode heerste er vooral boosheid over een plan van minister Carola Schouten van Landbouw om boeren te verplichten eiwitarm voer te geven aan melkvee.

Die plannen worden nu opnieuw bekeken, maar zijn zeker niet van tafel, verklaarde de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten heroverweegt voermaatregel voor melkvee

Blokkade distributiecentra

Deze week moest de minister nog een werkbezoek afbreken omdat boeren actie voerden en de politie de situatie niet veilig vond.

Gisteren trokken protesterende boeren naar Den Haag. Ook blokkeerden tientallen boeren ook een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. In dit geval, omdat ze een eerlijke prijs voor hun producten willen. Eerder gebeurde dat ook al in Zaandam.

'Afgeven signaal'

"Het gaat ons om het afgeven van het signaal" , zei de actiegroep Boeren in Actie Noord-Holland daar over. "De maat is vol. We willen Albert Heijn niet financieel raken, maar met hen in gesprek over eerlijke prijzen voor onze producten."

In Drenthe ging het ook mis en de provincies Groningen en Drenthe hebben voor de komende week een verbod afgekondigd op boerenprotesten. Ook Friesland overweegt de demonstraties te verbieden.

'Kans op escalatie

Een van de grotere boerenactiegroepen, Agractie ziet de kans op verdere escalatie de komende periode toenemen, zo verklaarde de groep tegen de Leeuwarder Courant.

Niet iedereen blij met acties

Volgens de NOS zegt bijna de helft van de onderzochte veehouders zich vertegenwoordigd te voelen door landbouworganisatie LTO en een derde door actiegroep Farmers Defence Force.

Toch is lang niet elke boer het eens met alle acties. "Dit is echt de verkeerde manier", zeggen bijvoorbeeld melkveehouders Freek en Maurits. Deze boeren vinden dat hun collega's kritischer in de spiegel moeten gaan kijken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze boeren uiten kritiek op boerenacties: 'Dit is echt de verkeerde weg'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van